Redactie zakelijk 0 reactie(s) di 01 maart 2022, 2:02

4 dingen om te doen als je afgekeurd wordt

Wanneer je bent afgekeurd, kun je door ziekte niet meer werken. Dit heeft uiteraard een grote impact op de indeling van jouw leven en ook op jouw inkomen. Wat zijn de dingen waar je aan moet denken als je tijdelijk of volledig arbeidsongeschikt wordt? Wij zetten de vier belangrijkste zaken voor je op een rij: van het afsluiten van een goede basisverzekering tot het aanvragen van toeslagen.

1. Wees verzekerd van goede zorg

Wanneer je kampt met gezondheidsproblemen is het van essentieel belang dat je de juiste zorg krijgt. Door een zorgverzekering met passende dekking af te sluiten, voorkom je dat voor onverwachte zorgkosten komt te staan. Naast de basisverzekering kun je ook aanvullende pakketten afsluiten, zoals bijvoorbeeld een tandartsverzekering waarbij de tandzorg ook verzekerd is. Lees de polisvoorwaarden van jouw verzekeraar goed door om precies te weten wat er allemaal onder de dekking valt.

2. Vraag de juiste toeslagen aan

Wanneer je vanwege ziekte minder of geheel niet meer kunt werken gaat je inkomen een stuk omlaag. Het is dan goed om te weten dat je in dat geval in aanmerking kunt komen voor diverse toeslagen, zoals bijvoorbeeld zorgtoeslag, huurtoeslag en kinderopvangtoeslag. Ook heb je kans op kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, zoals de afvalstoffenheffing. Meer informatie hierover kun je opvragen bij jouw gemeente en bij de Belastingdienst.

3. Maak een plan

Nu je niet meer hoeft te werken, hebben je dagen minder structuur. Het kan moeilijk zijn om je hierop aan te passen en een eigen ritme te vinden. Daarom is het belangrijk om zelf een nieuwe structuur aan te brengen in je dagen. Sta op een vast tijdstip op en creëer een ochtendroutine. Verdeel alle zaken die je in de week moet doen over de dagen in een weekplanner, zodat je goed overzicht behoudt. Door samen met lotgenoten te praten over jouw ervaringen, kun je inspiratie opdoen en anderen om tips en adviezen vragen. Plan ook leuke dingen in, zoals een wandeling of koffie met vrienden. 

4. Doe de dingen die je gelukkig maken

Afgekeurd zijn en niet meer kunnen werken kan een grote verandering in je leven zijn. Maar er is meer in het leven dan alleen maar werk. Denk na over de zaken die jou gelukkig maken en aan alles wat jou voldoening geeft. Van contact met familie en vrienden tot hobby’s en mooie plekken bezoeken. Kijk wat je allemaal nog kunt doen en vergeet geen aandacht te geven aan deze belangrijke onderdelen van je leven.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Ook interessant

Weersverwachting Apeldoorn

Volg ons

Volg ons