Redactie partnerbijdrage 0 reactie(s) ma 24 oktober 2022, 17:05

AGOVV Apeldoorn: Zal de terugkeer naar het grote podium ooit lukken?

Laatste update: 24 okt 2022 17:05 uur

Een traditionele club met een minder glorieuze geschiedenis. Maar zullen ze in de toekomst terugkeren naar een van de Nederlandse betaalde voetbalcompetities in de toekomst? Feit is dat het stadion miezerig is en de investeerders ontbreken. Maar aan de fans ligt het niet, deze zouden hun club graag nieuw leven inblazen.

De club speelt momenteel in de amateur league. Maar zelfs de beste bookmakers voor sportweddenschappen hebben de hoop niet opgegeven om de traditionele club weer op het grote Nederlandse podium te zien. Dit zou dan toch ook een insider tip waard zijn voor vrienden van sportweddenschappen.

Dit is de geschiedenis van de club AGOVV Apeldoorn 

De club werd al op 25 februari 1913 opgericht en heeft een opmerkelijke geschiedenis in de regio. De clubnaam tijdens de oprichtingsfase is ook noemenswaardig. Oorspronkelijk was de naam “Apeldoorner Abstinenzler-Fußballverein”. Waarom? In die tijd waren de oprichters tegen het gangbare misbruik van alcoholische dranken na een voetbalwedstrijd. Blijkbaar maakten voetbalfans vroeger veel meer misbruik van alcohol dan tegenwoordig bij voetbalwedstrijden. Korte tijd later veranderde de club van naam. 

In 1938 boekte de club de eerste echte resultaten. Het haalde zelfs de finale van de Nederlandse beker en was zogezegd op het hoogtepunt van zijn voetballeven. Later, in de jaren zeventig, was er een herstructurering van de competities in Nederland. Precies in 1971 werd de club uitgesloten van de profcompetitie en overgeheveld naar de amateurs. Dit was het gevolg van de nieuwe licentie-eisen van de Nederlandse voetbalcompetitie, waaraan de club niet kon voldoen. 

De glijbaan naar de amateurs

Ondanks massale protesten van de fans, gleed de club af naar de amateur competities. Ondanks de tegenslag, werd Apeldorn in 2002 amateurkampioen en verzekerde zich ook van het kampioenschap in de derde divisie. Vanaf het seizoen 2003/2004 nam AGOVV weer deel aan de tweede Nederlandse profcompetitie. Tegelijkertijd bestond er echter ook nog een amateurteam, dat zijn beste spelers moest afstaan aan de profclub. Daardoor degradeerde het amateurteam naar de tweede amateurklasse van Nederland. 

Maar het lot hielp niet mee en de profclub moest in 2013 het faillissement aanvragen, omdat de schulden waren opgelopen tot meer dan 400.000 euro. Er moest flink bezuinigd worden. Het professionele team werd dus teruggetrokken uit het huidige kampioenschap en sindsdien bestaat alleen nog het amateurteam. Momenteel is het onwaarschijnlijk dat een sponsor de club zal opkopen of dat andere financiers het mogelijk zullen maken dat de club genoeg geld heeft om toe te treden tot de profcompetitie. Wat het betaald voetbal betreft, gaat het slecht met AGOVV en zal er waarschijnlijk niets veranderen. Toch speelt de club nog steeds in de amateurklasse. 

Nederland speelt nog steeds succesvol voetbal 

De laatste jaren zijn niet bijzonder succesvol geweest, vooral voor het nationale team. Maar dat kan binnenkort veranderen en het Nederlands elftal zal deelnemen aan het komende WK in Qatar. Dat in tegenstelling tot de Italianen, die kwalificatie misliepen. Verschillende bookmakers beschouwen het Nederlands elftal zelfs als een soort geheime favoriet. We zijn erg benieuwd en kijken uit naar de wedstrijden van het nationale team in Qatar. 

Voetbal is de nationale sport in Nederland, vergelijkbaar met Duitsland. In 1988 won het nationale team zelfs het Europees kampioenschap. Vanaf de jaren zeventig werkte het Nederlandse voetbal aan zijn kwaliteiten om het hoge niveau van nu te bereiken. Talrijke sterren spelen voor internationale topclubs. De belangrijkste club van het land is ongetwijfeld Ajax Amsterdam met 36 kampioenstitels en een opmerkelijke stadioncapaciteit van meer dan 53.000 toeschouwers. Ajax Amsterdam geldt als een talentenfabriek en topclubs kopen maar al te graag spelers uit de selectie. 

Teams uit Nederland hebben ook inspraak in de topcompetitie van het teamvoetbal, namelijk in de Champions League. Hoewel het land in dit opzicht nog geen titel hebben behaald, is het aantal deelnames indrukwekkend. PSV Eindhoven heeft precies 16 keer deelgenomen aan de Champions League. Met zes internationals in het team is het zeker een van de favorieten in het Nederlandse voetbal voor de kampioenstrofee van de eerste divisie van het land. 

Met een marktwaarde van meer dan 218 miljoen euro en een jonge gemiddelde leeftijd van ongeveer 24 jaar kijken de fans al uit naar PSV in de volgende Europacupwedstrijden. 

Zal het nationale team de ronde van 16 halen op het komende WK?

De loting is zeer positief voor Nederland. Naast Qatar zitten ook Senegal en Ecuador in groep A in de wedstrijden van de voorronde. Duidelijk is dat het team het slechter had kunnen doen. Alle drie hun concurrenten staan niet bepaald bekend om hun succesvolle voetbal op het internationale toneel. Het is dus meer dan realistisch dat het team eerste zal worden in hun poule en door zal gaan naar de ronde van 16. 

Het nationale team is constant succesvol in de Nations League. Een klein voorproefje van het komende WK? Niet voor niets wijzen deskundigen Nederland een geheime favorietenrol toe. Hier zijn de odds van de bookmakers zeer hoog en winstgevend. De laatste wedstrijden in de Nations League zijn veelbelovend voor de vorm van de nationale ploeg. Tegen België werd thuis een duidelijke 1:4 overwinning behaald. Op de derde speeldag in de Nations League speelde de ploeg thuis met 2-2 gelijk tegen Polen. 

Daarna volgde een thuisoverwinning tegen Wales met een eindstand van 3:2 en een sterke prestatie tegen Polen met een uitoverwinning van 0:2. Meest recent won Nederland tegen België in de Nations League met een thuisoverwinning van 1:0. Het record van de laatste wedstrijden geeft enige hoop op een succesvol WK in Qatar. De nationale ploeg heeft immers vijf van haar laatste zes competitieve wedstrijden gewonnen en één keer gelijkgespeeld. 

De komende wedstrijden van het nationale team

De eerst WK-wedstrijd tegen Senegal begint op 21 november. Daarna volgen de wedstrijden tegen Ecuador op 25 november en Qatar op 29 november voor een plaats bij de laatste 16. De laatste wedstrijd tegen hun grote rivalen Duitsland vond overigens plaats op 29 maart 2022 en eindigde thuis in een klassiek 1-1 gelijkspel. 

Niet bijzonder lovenswaardig, zeker niet voor een thuispubliek, maar geweldig tegen de sterke Duitsers. Het blijft spannend. De kansen bij de bookmakers lopen hoog op en sport- en gokliefhebbers komen aan hun trekken.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Apeldoorn

Volg ons

Volg ons