Logo 112Apeldoorn

Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) do 14 april 2022, 16:49

Apeldoorn breekt nog niet met Gazprom vanwege mogelijke boetes

APELDOORN – Het college van B en W van de gemeente Apeldoorn heeft besloten om het contract met Gazprom nog niet op te zeggen. Uitgangspunt voor het college is dat het opzeggen van het contract financieel nadelig moet zijn voor Rusland. De gemeente vreest dat het tegenovergestelde gaat gebeuren als ze het contract nu zou opzeggen.

Zo vreest het college dat door het vroegtijdig beëindigen van het contract straks de Russische staatskas spekt vanwege mogelijke boetes. Daarnaast kan de gemeente bij een nieuwe aanbestedingsprocedure Gazprom op dit moment niet zonder meer uitsluiten. Gazprom Energy is immers in Nederland geregistreerd als Nederlands bedrijf en valt dus niet onder de economische sancties voor Rusland.

Wethouder inkoop Wim Willems: “Het is zeer ongemakkelijk om een contract met Gazprom te hebben, terwijl je de beelden uit Oekraïne dagelijks voorbij ziet komen. De oproep uit de samenleving om te stoppen met het contract, hebben we zeer serieus genomen. Maar breken met Gazprom kan op dit moment juist ten goede komen aan Rusland. En dat willen we niet!”

Aanpassen Europese aanbestedingsregels
Met de huidige aanbestedingsregels zijn ongewenste bedrijven niet uit te sluiten. Om dit te voorkomen, moeten het Rijk en de EU de aanbestedingsregels aanpassen. “Ik steun dan ook de oproep van de VNG om de regels zo aan te passen, dat we ongewenste bedrijven in de toekomst kunnen uitsluiten van aanbestedingen”

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Apeldoorn

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Apeldoorn
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.