Logo 112Apeldoorn

Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) do 22 juni 2023, 16:10

Apeldoorn maakt speeltuinen en bushaltes rookvrij

APELDOORN – Gemeente Apeldoorn zet zich in voor een rookvrije omgeving voor kinderen. Daarmee sluiten we aan op het landelijke initiatief de Rookvrije Generatie. Op steeds meer plekken zie je de herkenbare blauwe borden en tegels van de Rookvrije Generatie al: bij schoolpleinen, sportclubs, zwembaden en (attractie)parken. De gemeente voegt daar de komende tijd 125 speelplekken en 222 bushaltes aan toe.

Met de speeltuinen en bushaltes erbij worden zo meer en meer plekken in Apeldoorn rookvrij. En daar zijn we blij mee!

We zetten ons in om roken te ontmoedigen, omdat roken veel persoonlijk en maatschappelijk leed veroorzaakt. In Nederland sterven ieder jaar meer dan 20.000 mensen aan de gevolgen van (mee)roken. Maar ondanks alle kennis die er is en de maatregelen die al genomen zijn vanuit de overheid, komen er nog steeds elke week nieuwe jonge rokers bij. Maatregelen om roken te ontmoedigen zijn dus nog steeds heel hard nodig. In Apeldoorn rookt 11% van de 16- en 17-jarigen. Dit percentage loopt op tot 16% onder de doelgroep 18+.

Wethouder Anja Prins onderstreept het belang om er iets aan te doen in Apeldoorn: “Roken is ontzettend verslavend en het is tegelijkertijd de nummer één te voorkomen doodsoorzaak. Daarom zetten we vol in op preventie, want als je niet begint met roken, hoef je ook niet te stoppen. We maken steeds meer plaatsen in de openbare ruimte rookvrij, zetten in op het voorkomen dat jongeren gaan roken en we bieden ondersteuning aan mensen die willen stoppen. Dit doen we allemaal in nauwe samenwerking met partners in de stad. Alleen samen kunnen we Apeldoorn steeds een stukje gezonder maken.”

Nationaal Preventieakkoord De ambitie die in het Nationaal Preventieakkoord staat is dat we toewerken naar een Rookvrije Generatie in 2040. De Rijksoverheid maakte de afspraken in dit akkoord met meer dan 70 maatschappelijke organisaties. Concreet betekent dit dat:

  • vanaf 2040 kinderen opgroeien zonder contact met rokers en rook;
  • er geen kinderen of zwangere vrouwen zijn die roken;
  • maximaal 5% van de volwassenen nog rookt.

Om dit te bereiken neemt de landelijke overheid maatregelen zoals het hoger belasten van rookwaren, verkooppunten verminderen en een verbod op smaakjes bij e-sigaretten.

Voorlichting en samenwerking Ook op lokaal niveau zetten we ons op verschillende manieren in voor een rookvrije toekomst. Zoals het rookvrij maken van plekken in de openbare ruimte. En het ondersteunen van organisaties die voorlichting geven aan jongeren en hun opvoeders. Daarnaast moedigen we ‘stoppen met roken’ aan en zorgen we dat stopondersteuning goed vindbaar en toegankelijk is. Dit doen we bijvoorbeeld in samenwerking met huisartsen.

Video

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Apeldoorn

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Apeldoorn
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.