Logo 112Apeldoorn

Redactie lokaal 0 reactie(s) wo 01 november 2023, 15:30

Apeldoorn zegt stop tegen straatintimidatie

APELDOORN – Op straat uitgescholden worden, seksuele of vervelende opmerkingen krijgen of een tijdje worden achtervolgd. In Apeldoorn accepteren we niet dat mensen op straat worden geïntimideerd. Apeldoorn is een gemeente waar iedereen veilig en ongehinderd over straat kan. Daar hoort straatintimidatie niet bij!

Wat is straatintimidatie

In Apeldoorn maakt het niet uit wat je aan hebt of wie je bent. Zoekt een persoon of een groep op een vervelende manier contact met jou zoekt waardoor je angstig of onveilig voelt, dan hebben we het over straatintimidatie.

Voorbeelden:

Na-sissen
naroepen
seksuele of vervelende opmerkingen maken
achternalopen
in het nauw drijven
ongewenst aanraken, betasten
nastaren

Mag je dan niks meer tegen iemand zeggen? Natuurlijk wel. We hebben het hier over intimidatie. Niet over flirten, een biertje aanbieden, voor laten gaan bij de deur of een complimentje geven over de outfit. Dat kan nog altijd.

Wat kan jij hier tegen doen

Je vraagt er niet om geïntimideerd te worden en daarmee is straatintimidatie niet jouw schuld. Deel je verhaal met je omgeving, met de politie of met de gemeente. Samen staan we sterk(er) en krijgen we een beter beeld waar en wanneer straatintimidatie in onze gemeente voorkomt.

Wat kan je als omstander doen

Zie je dat iemand lastig wordt gevallen, dan kun je deze persoon op verschillende manieren helpen.

Zeg er wat van.
Vraag aan het slachtoffer of diegene oké is.
Doe alsof je het slachtoffer kent en zorg voor afleiding.
Vraag iemand met gezag in te grijpen. Zoals een beveiliger, boa of politie.
Probeer de situatie vast te leggen. Dat kan door een foto of een video te maken. Maar breng je zelf niet in gevaar. Wat ook helpt is het kunnen geven van een duidelijke omschrijving van tijd, plaats, uiterlijke kenmerken of een kenteken.
Als omstander kan je ook (anoniem) straatintimidatie melden. Daarmee krijgen wij beter inzicht in waar, wanneer en op welke manier straatintimidatie in onze stad voorkomt.
Is er direct gevaar, denk aan vechten of aanranding? Bel dan direct 112 voor hulp en doe later aangifte bij de politie.

Meld straatintimidatie

Ben je ergens in Apeldoorn lastig gevallen of heb je het als omstander meegemaakt, meld deze plek. Door deze meldingen kunnen wij zien waar in onze gemeente sprake is van straatintimidatie. Aan de hand van deze meldingen kunnen we deze plekken meenemen in onze handhavingsroute of meenemen in onze gesprekken met bijvoorbeeld ondernemers in de buurt.

Video

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Apeldoorn

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Apeldoorn
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.