Redactie brand 0 reactie(s) do 23 februari 2023, 19:30

Brandweer rukt groots uit voor brand in woning met rieten dak in Wenum Wiesel

WENUM WIESEL – In een woning met rieten kap aan de Zwolseweg in Wenum Wiesel is donderdagavond brand uitgebroken. De eerste 112melding kwam om 18:40 uur binnen bij de hulpdiensten maar al snel werd opgeschaald naar het sein ‘Middel brand’ om meer eenheden ter plaatse te krijgen.

Twee blusvoertuigen en voertuigen voor de watervoorziening zijn aanwezig. Er is ook een rietploeg opgeroepen uit Kootwijkerbroek. Dit is een eenheid die gespecialiseerd is in het bestrijden van rietkap branden.

Wat is een Rietteam?

Wist u dat bij de meeste veiligheidsregio’s in Nederland de brandweer over een speciaal rietteam beschikt? Deze brandweerlieden zijn specifiek getraind om branden van rieten kappen te bestrijden. Wanneer riet in brand staat, vraagt dit namelijk om een bijzondere aanpak en speciaal blusmateriaal om verdere schade te voorkomen.

De leden van het rietteam beschikken over speciale rietstoelen die zij op het dak achter een stalen kabel kunnen bevestigen. Het eerste dat zij doen is de nokvorsten van het dak eruit slaan. Daarna maken ze dichtbij de brandhaard een sleuf in het riet. Ze steken speciale lansen met gaatjes in het dak waarmee ze het water dankzij de grote neveldruk op de juiste plekken kunnen krijgen. De rieten kap blussen heeft geen zin omdat die waterdicht is.

De brand zou zijn ontstaan in de houtkachel en is uiteindelijk overgeslagen naar het dak. Er is sprake van flinke rookontwikkeling. De bewoners zouden veilig hun woning hebben verlaten.

Deel dit artikel

Locatie

112 Melding

18:40:20 23-02-23 P 1 BON-12 BR woning (dak) Zwolseweg Wenum Wiesel 062651 062631 Brandweer Apeldoorn (Hoofdpost) (Bemanning bijzonder voertuig)

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Apeldoorn

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Apeldoorn
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.