Redactie lokaal 0 reactie(s) di 15 februari 2022, 20:03

Laagdrempelig beleggen met een ETF

Velen van ons zien graag hun geld groeien. Waar dat ooit kon door je geld simpelweg te parkeren op een spaarrekening, zet dat nu geen zoden aan de dijk. Dat betekent eigenlijk dat je geld enkel nog kan groeien als je bereid bent om het te investeren en een risico aan te gaan. Een goede plek om dat in de praktijk te brengen is de aandelenmarkt. Maar hoe kom je zonder beleggingservaring aan een mooie aandelenportefeuille? We vertellen hoe je laagdrempelig kunt beleggen met behulp van een exchange traded-fund (ETF).

Exchange-traded fund
Een ETF is een beleggingsfonds dat passief beheerd wordt en verhandeld wordt op de beurs. Een ETF is in feite een bundel met aandelen van verschillende bedrijven binnen een sector of regio, maar de spreiding kan ook breder zijn en verschillende sectoren of zelfs verschillende landen betreffen. Het doel van ETF beleggen, wat ook wel indexbeleggen wordt genoemd, is om hetzelfde beleggingsresultaat te halen als een bepaalde beursindex. Dat geldt dan zowel voor rendement als voor het risico. 

Voordelen van ETF beleggen
Beleggen met een ETF brengt verschillende voordelen met zich mee die het ook voor beginnende beleggers interessant maken. ETF’s zijn transparant een laagdrempelig. Je koopt een hele aandelenportefeuille met slechts één transactie. Koop je het juiste ETF, dan heb je meteen een aandelenportefeuille met een goede spreiding van beleggingsrisico’s. Ook biedt zo’n reeds samengesteld ETF toegang tot aandelen in sectoren en landen die anders waarschijnlijk niet binnen je bereik zouden liggen.

Let op deze zaken bij ETF beleggen
Hoewel ETF’s dus interessante voordelen met zich mee kunnen brengen, zijn er wel een aantal zaken waar je op moet letten bij ETF’s. Ten eerste is dat de eerdergenoemde spreiding. Een ETF dat samengesteld is op een thema, zoals een regio of een sector, kan onvoldoende spreiding van risico’s met zich meebrengen. Een negatieve trend binnen die regio of sector heeft dan effect op je hele aandelenportefeuille. Wil je toch investeren een ETF met een thema, investeer dan daarnaast ook in andere beleggingen waarbij je voor de nodige spreiding van belegginsrisico’s zorgt. Ook kan een ETF, hoe zeer het ook de bedoeling is dat hij de index die hij volgt aanhoudt, daarvan afwijken. Het gevolg is dan dat het rendement anders uitvalt dan wanneer je direct in de desbetreffende aandelen had belegd. Dit kan echter ook juist een hoger rendement opleveren.

Indexbeleggen met een ETF kan dus een hele laagdrempelige manier zijn om te beleggen. Zo kun je proberen je geld te laten groeien door het voor je te laten werken. Wees je wel bewust van de risico’s die beleggen met zich meebrengt. 

Deel dit artikel

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Ook interessant

Weersverwachting Apeldoorn

Volg ons

Volg ons