Redactie natuur 0 reactie(s) do 04 augustus 2022, 17:46

Meer plek voor insecten in Apeldoorn

Laatste update: 8 maanden geleden

APELDOORN – Insecten zijn onmisbaar. We zijn afhankelijk van insecten als belangrijke schakel in de voedselketen en bestuivers van onze gewassen. Daarom biedt Apeldoorn deze kleine beestjes de helpende hand. Dat doen we door het plaatsen van insectenhotels én het aanpassen van het maaibeleid. Door minder en anders te maaien zorgen we dat insecten, vogels en andere dieren een plek hebben om te schuilen

Insectenhotels in Apeldoorn

De eerste insectenhotels zijn inmiddels te bewonderen bij de Beatrixlaan en in het Zuiderpark. Daar komen er binnenkort nog vier bij. Uiteindelijk is er straks in elk stadsdeel en in het buitengebied een insectenhotel te vinden. Deze nuttige, maar ook prachtige bouwwerken worden gemaakt door de Lionsclub Apeldoorn.

Natuurlijke maatregelen

Naast het plaatsen van de insectenhotels zorgt Apeldoorn voor meer natuurlijke schuil- en nestlocaties. We maaien daarom anders en laten veel meer bloemrijke vegetatie opkomen. Op sommige plekken betekent dat meer kleur dan voorheen. Ook vallen de hoge grassen op, waar meer kruiden en bloemen de kans krijgen om te groeien.

Bloemen zijn niet alleen een belangrijke voedselbron, maar bieden een omgeving waarin insecten zich verplaatsen en voortplanten. Dit zijn plekken waar veel soorten overwinteren, ook in de vorm van eitjes of poppen. We laten dan ook bewust gedeeltes staan, juist wanneer het uitgebloeid is. Lees meer over ons maaibeleid.

Wie zijn de bewoners van een insectenhotel?

In Apeldoorn leven verschillende wilde bijen die gebruik maken van insectenhotels als nestlocatie, zoals de grote wolbij, gehoornde metselbij, grote bladsnijder en de lathyrusbij. Ook de tronkenbij is een terugkerende bezoeker. Deze kleine zwarte bij is op dit moment actief en vaak te vinden op allerlei planten met samengestelde bloemen.

Net als de meeste andere gebruikers van insectenhotels verzamelt dit kleine bijtje stuifmeel niet aan de poten maar onder het achterlijf, in een zogenaamde buikschuier. Dit stuifmeel wordt vervolgens naar het insectenhotel getransporteerd waar het als voedsel voor de larven van de tronkenbij dient.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Apeldoorn

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Apeldoorn
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Liever geen cookies voor gepersonaliseerde advertenties? Ga naar onze Privacy pagina en pas je keuze aan.