Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 10:11:52 Bon-03 Br Nacontrole Scamm Hoofdstraat Apeldoorn 067732 Prio Middel Eenheid | Brandweer Apeldoorn (Hoofdpost) (Beroepsploeg)
zaterdag 15 augustus 2020

Archief

Voorkom verspreiding van nepnieuws: denk voor je deelt

Gemaakt: Woensdag, 25 maart 2020 15:39

NEDERLAND - Speciale tandpasta, drank om besmetting in te dammen en je adem inhouden om te testen of je het hebt: over corona is veel nepnieuws in omloop. Dat is niet alleen misleidend, maar in sommige gevallen ook levensgevaarlijk. Nepnieuws verspreidt zich via social media en berichtenapps sneller dan het virus zelf. De politie vraagt mensen zich te wapenen tegen nepnieuws en niet klakkeloos ieder bericht te delen.


Controleer de afzender
Om te voorkomen dat nepnieuws zich verspreidt is een kritische houding nodig ten aanzien van de berichten die voorbijkomen op social media, berichtenapps en op online media. Achterhaal de afzender en het doel van de berichtgeving. We vragen mensen ook om kritisch te zijn ten aanzien van de betrouwbaarheid van de bron. Afzenders zoals het RIVM, de Nederlandse overheid, de politie en Nederlandse nieuwsmedia zijn betrouwbaar.

 

Verifieer bij de bron
Soms doet nepnieuws zich voor als nieuws van een betrouwbare partij. Sommige berichten lijken zelf bedrieglijk echt. Het is daarom aan te bevelen om te kijken of een bericht ook op de officiele kanalen van media of instanties te vinden is. Als een bericht niet op die kanalen te vinden is, dan is de kans op nepnieuws reëel.

 

Wat zeggen media
Groot en baanbrekend nieuws zal zich niet beperken tot een enkele website. Andere nieuwsbronnen zullen dat nieuws ook overnemen. Journalisten in Nederland controleren en verifiëren berichten in de regel goed op juistheid voor ze over gaan tot publicatie. Als een bericht niet op diverse websites van journalistieke media staat, dan is twijfel over de juistheid van nieuws op zijn plaats.

 

Gebruik je gezonde verstand
Wondermiddeltjes, schreeuwerige nieuwskoppen, paniekerige berichten. Het zijn vaak signalen die erop wijzen dat iets niet waar is. Volg bovenstaande tips, wees kritisch en gebruik altijd je gezonde verstand.

 

Denk voor je deelt.

Lichaam aangetroffen in appartement in Apeldoorn

Gemaakt: Woensdag, 25 maart 2020 16:05

APELDOORN - De politie heeft vanmiddag onderzoek verricht in een appartement aan de Vosselmanstraat in Apeldoorn. Volgens de politie zou daar een lichaam zijn aangetroffen.

 

De politie startte direct na het aantreffen van het lichaam een onderzoek. Forensisch rechercheurs kwamen ter plaatse, maar ook een schouwarts. Dit om de doodsoorzaak vast te stellen. Agenten ter plaatse konden nog niks vertellen over de doodsoorzaak, dit zal het onderzoek moeten uitwijzen. Ook over de identiteit van het slachtoffer kon nog niks bekend gemaakt worden.

 

Het appartementencomplex ligt schuin tegenover het politiebureau van team verkeer in het centrum van Apeldoorn. Het onderzoek ter plaatse is inmiddels afgerond. De onderzoeksresultaten zijn nog niet bekend.

Nieuwe coronavirus aangetroffen in rioolwater, vermijd direct contact met afvalwater

Gemaakt: Woensdag, 25 maart 2020 20:14

NEDERLAND - Het nieuwe coronavirus (SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2) is in Nederlands rioolwater aangetroffen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Sommige patiënten met COVID-19 hebben het nieuwe coronavirus in de ontlasting. Die ontlasting komt via de toiletten in het riool terecht. Het onderzoek toont aan dat monitoring van het rioolwater een goede methode is voor het vaststellen van virusinfecties bij mensen die besmet zijn. Afvalwatermedewerkers zijn beschermd tegen het virus als zij zich houden aan de hygiënevoorschriften.

 

In afvalwater in Amsterdam, Tilburg en bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie dat ook het afvalwater afkomstig van Loon op Zand zuivert, is het nieuwe coronavirus met DNA deoxyribonucleic acid technieken aangetoond. Op 17 februari is een wekelijkse monstername van afvalwater bij Schiphol gestart. De eerste twee weken werd het nieuwe coronavirus niet aangetroffen in deze monsters. Echter in het afvalwater van 2, 9 en 16 maart kon met moleculaire detectiemethoden het genetische materiaal van het virus worden aangetoond. Dit was vier dagen nadat de eerste persoon in Nederland positief getest was op het nieuwe coronavirus.

 

Op 3, 10 en 17 maart is ook afvalwater in Tilburg bemonsterd. Op alle dagen is genetisch materiaal van het virus aangetoond. Ook dit was binnen de eerste week na de eerste positief geteste patiënten vanaf 27 februari. Op 3 en 18 maart is afvalwater bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Kaatsheuvel getest. Deze installatie zuivert onder andere het afvalwater afkomstig van Loon op Zand waar de eerste gerapporteerde COVID-19 patiënt in Nederland woonachtig is. In het monster genomen op 3 maart werd het nieuwe coronavirus niet aangetroffen maar in het monster genomen op 18 maart kon wel het genetische materiaal van het virus worden aangetoond.

 

Eerder toonde het RIVM met dezelfde techniek norovirus, antibioticaresistente bacteriën, poliovirus en mazelenvirus in afvalwater aan.

 

Beschermingsmaatregelen
Uit eerder onderzoek is gebleken dat de beschermingsmaatregelen voor mensen die met afvalwater werken niet alleen beschermend werken tegen de bekende ziekteverwekkers. Deze maatregelen werken ook tegen het nieuwe coronavirus. Mensen die met afvalwater werken, moeten direct contact met en het inslikken en/of inademen van nevel van afvalwater vermijden. Dit betekent dat zij persoonlijke beschermingsmiddelen moeten dragen die bij de werkzaamheden passen. Denk aan beschermende buitenkleding, handschoenen, laarzen, veiligheidsbril, masker en/of gezichtsbescherming-FFP3. Al deze maatregelen om veilig met afvalwater te werken, staan in de Arbocatalogus van de waterschappen (opent in een nieuw venster). Bovendien moeten afvalwatermedewerkers de handhygiëne in acht nemen en ogen, neus en mond niet aanraken met ongewassen handen. En net als iedereen de handen wassen voor het eten en na elk toiletgebruik, en niezen of hoesten in de elleboog.

 

COVID-19
Na het uitbreken van de COVID-19 uitbraak in China in december 2019 werd op 27 februari 2020 de eerste patiënt in Nederland positief getest. Een deel van de COVID-19 patiënten heeft diarree. En het nieuwe coronavirus wordt bij een deel van de geïnfecteerde personen in ontlasting aangetoond.

 

Bron: RIVM

Coniferen haag in brand aan de Rakkersveld in Apeldoorn

Gemaakt: Donderdag, 26 maart 2020 19:13

APELDOORN - De Apeldoornse brandweerlieden moesten donderdagochtend uitrukken voor een brandje in een coniferen haag.

 

De brandweer kreeg rond 10.45 uur een melding binnen dat er een coniferen haag vlam had gevat aan de Rakkersveld in Apeldoorn. Toen de brandweer aankwam wisten zij niet exact waar zij moesten wezen. Uiteindelijk hebben omwonenden de brandweer gewezen waar de brand was. Eenmaal aangekomen op bestemming bleken de bewoners en buren de brand al te hebben geblust met tuinslangen en emmers water.

 

De oorzaak van de brand zou vermoedelijk onkruid wegbranden zijn geweest. Nadat de brandweer een nacontrole had uitgevoerd konden zij retour.

Forse beperkingen voor Veluwse- en Achterhoekse recreatiesector

Gemaakt: Donderdag, 26 maart 2020 19:46

REGIO - Vanaf donderdag 26 maart 2020 19.00 uur geldt een nieuwe noodverordening voor gemeenten in de veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland. Ter bescherming van de veiligheid en de gezondheid, heeft het kabinet maandagavond 23 maart jl. landelijke maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Om binnen de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland deze maatregelen te kunnen handhaven, heeft de voorzitter van de VNOG, Ton Heerts, deze nieuwe noodverordening vastgesteld.

 

Voorzitter Veiligheidsregio Ton Heerts: "Ik begrijp dat we met deze noodverordening velen moeten teleurstellen. Bijvoorbeeld mensen die een huwelijk of een leuk uitje voor de komende periode hebben gepland, en zeker ook de recreatieondernemers op de Veluwe en Achterhoek. Maar de maatregelen zijn echt noodzakelijk. We hebben nu iedereen in Nederland nodig om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en om onze ouderen en kwetsbaren te beschermen. Het crisistijd en geen vakantietijd."

 

De nieuwe noodverordening is veel uitgebreider dan de eerdere noodverordeningen die betrekking hadden op het beperken van verspreiding van het coronavirus. Vanaf donderdag 26 maart geldt dat gemeenten, toezichthouders en politie, kunnen optreden als mensen de richtlijn van 'houd minimaal 1,5 meter afstand tot anderen' niet naleven. Er volgen dan stevige boetes. Heerts: "Van de burgemeesters in onze regio weet ik dat veel mensen, winkels en bedrijven de maatregelen goed naleven. Voor het geval het toch nodig is, kan de voorzitter van de veiligheidsregio bepalen om gebieden en locaties te sluiten."

 

Forse beperkingen voor gehele recreatiesector
De strekking van deze noodverordening is dat recreatieterreinen, vakantieparken, campings, (jacht)havens, natuurgebieden en stranden zich strikt moeten houden aan maatregelen. Heerts:"We zitten in een crisis met een volksgezondheidsprobleem, dus de maatregelen zijn gericht op bescherming van de veiligheid en de gezondheid. Het advies is blijf thuis."

 

Omdat binnen de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) de dreiging bestaat dat zowel op of bij de locaties van vakantieparken, campings, kampeerterreinen en kleinschalige kampeerveldjes (bijv. het zogenoemde 'kamperen bij de boer') als op of bij parken, natuurgebieden, stranden en (jacht)havens, de gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen niet of niet in voldoende mate de beperkende maatregel met betrekking tot het houden van 1,5 meter afstand tussen daar aanwezige personen in acht wordt genomen, zijn die gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen met deze noodverordening in ieder geval tot en met 6 april 2020 aangewezen als verboden locaties.

 

De noodverordening geldt tot in ieder geval 6 april 2020 of tot het moment waarop zij wordt ingetrokken. Voor evenementen geldt dat ze verboden zijn tot 1 juni 2020. De eerdere noodverordening en het wijzigingsbesluit van 16 maart 2020 zijn door deze nieuwe noodverordening ingetrokken.

Fotograaf gebruikt drone voor grappige foto's van mensen in thuisisolatie

Gemaakt: Vrijdag, 27 maart 2020 16:50

Omdat we allemaal binnen zitten en sociale afstand nemen, haalde een fotograaf uit Litouwen zijn drone tevoorschijn en fotografeerde mensen thuis door hun ramen of op hun terrassen.


Toen Litouwen in quarantaine ging, werden al zijn fotografieopdrachten in advertenties geannuleerd, evenementen uitgesteld of geannuleerd, en hij zat zonder werk en dacht: "wat is er in vredesnaam aan de hand en hoe kan ik deze puzzel oplossen?" Hij wist dat hij iets interessants moest fotograferen, maar deze sociale afstand was een lastige zaak. In eerste instantie dacht hij erover aan om aan te bieden om mensen met een telelens te fotograferen, maar toen herinnerde hij zich dat ik vaak een drone gebruikte in zijn huwelijksfotografie.


Hij schoot een paar van mijn vrienden, de foto's kregen veel likes en het project ging van start.


Hij is dit project begonnen om mensen de kans te geven hun dag op te fleuren in deze negatieve tijd met coronavirusinformatie. Hij hoopt dat deze grappige foto's iedereen eraan herinnert dat in thuisisolatie zitten ook leuk kan zijn. En hij hoop natuurlijk dat ze mensen er ook aan herinneren om in deze enge tijden hun sociale afstand te bewaren.

 

Over de fotograaf

Adas Vasiliauskas is een bruidsfotograaf uit Litouwen maar werkt wereldwijd. Bezoek zijn website om meer van zijn werk te bekijken en volg zijn Instagram

 

Note: Alle foto's zijn gemaakt met toestemming en de fotograaf heeft toestemming van deze mensen om hun afbeeldingen te delen.

Wielrenner gewond bij harde botsing met auto in Apeldoorn

Gemaakt: Zaterdag, 28 maart 2020 18:45

APELDOORN - Bij een ongeval op de Landdrostlaan in Apeldoorn is zaterdagmiddag een wielrenner gewond geraakt. Het ongeval gebeurde rond 13.10 uur. Hulpdiensten kwamen met spoed ter plaatse en ontfermde zich over het slachtoffer.

 

De wielrenner werd tijdens het oversteken geschept door een automobilist. De wielrenner belandde vervolgens hard op de voorruit waarna hij op de grond terecht kwam. De fiets van de wielrenner brak door de klap in tweeën.

 

De wielrenner, moest voor verder onderzoek mee naar het ziekenhuis. De automobilist kwam met de schrik vrij. Op de plek van het ongeval, hebben automobilisten voorrang en moeten fietsers wachten. De precieze toedracht van het ongeluk is nog onduidelijk.

 

De politie heeft van zowel de bestuurder als van een mede wielrenster een verklaring opgenomen. Zowel de auto als fiets raakte fors beschadigd.

Brandweer verwijdert los gewaaide dakplaat aan de Sumatralaan in Apeldoorn

Gemaakt: Zondag, 29 maart 2020 18:25

APELDOORN - Bij een woning aan de Sumatralaan in Apeldoorn is zondagmiddag een dakplaat los gewaaid van een dakkapel.

 

De brandweer ontving rond 15.00 uur een melding van de bewoners. De brandweer kwam met onder andere een hoogwerker ter plaatse om de los gewaaide dakplaat te verwijderen zodat er geen gevaarlijke situatie meer zou zijn.

 

De brandweerlieden hebben met behulp van de hoogwerker de dakplaat verwijderd. De brandweer heeft een afdekzeil geplaatst zodat, mocht het gaan regenen dit niet naar binnen lekte. De bewoners moeten zelf een bedrijf in kennis stellen die de dakplaat komt repareren.

Drie voertuigen zwaar beschadigd door brand in Apeldoorn

Gemaakt: Maandag, 30 maart 2020 06:37

APELDOORN - Maandagochtend in alle vroegte werden meerdere bewoners van de Soldeniersveld in Apeldoorn gewekt door een harde knal en een blaffende hond. Toen de bewoners gingen kijken zagen zij een personenauto in brand staan tussen twee bestelbussen in.

 

De brandweer werd rond 04.50 uur gealarmeerd en kwam met spoed ter plaatse. Bij aankomst bleek de personenauto al compleet in brand te staan. Ook de twee bestelbussen werden door de hitte en vlammen aangestraald. De brandweer wist wel te voorkomen dat de bestelbussen volledig verwoest zouden worden. Desondanks liepen deze wel grote schade op.

 

Terwijl de brandweer bezig was met het blussen van de brand, namen agenten een verklaring op van buurtbewoners en een aangifte op van de eigenaren van de voertuigen. Van de eigenaar van de personenauto zal later een aangifte worden opgenomen.

 

Volgens buurtbewoners, staat de auto al enkele maanden op dezelfde plek en zou deze niet van zijn plek zijn af geweest. Verklaringen van de eigenaar en onderzoek zou dit moeten uitstellen. De politie is een onderzoek gestart naar de brand. De forensische opsporing gaat later vandaag verder onderzoek doen.

Traumahelikopter naar de Valkenweg in verband incident in woning

Gemaakt: Maandag, 30 maart 2020 20:10

APELDOORN - Hulpdiensten zijn maandagavond groots ter plaatse gekomen aan de Valkenweg in Apeldoorn vanwege een incident in een woning.

 

Hulpdiensten kregen rond 18.30 uur een melding binnen, waarop direct een traumahelikopter werd aangestuurd. De traumeheli landde vervolgens in het Westenenkerpark. Een politieauto haalde de MMT artsen op bij de helikopter. De brandweer was inmiddels ook ter plaatse bij de woning, zij werden gealarmeerd voor een 'hulpverlening binnen met letsel'. De brandweer heeft geassisteerd het slachtoffer op de brancard te tillen.

 

Inmiddels stond de straat vol met hulpdiensten, drie ambulances, twee politiewagens en twee brandweerwagens. Ook stonden er meerdere omwonenden en voorbijgangers te kijken naar de inzet van de hulpdiensten.

 

Het slachtoffer is na stabilisatie, met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. De politie ter plaatse wilde niks kwijt over het incident.

Coronamaatregelen verlengd tot en met dinsdag 28 april

Gemaakt: Dinsdag, 31 maart 2020 19:30

NEDERLAND - Het kabinet heeft vandaag besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Voor het aanstaande Paasweekeinde is het dringende advies om ook dan thuis te blijven.

 

Onder andere sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dus dicht tot en met 28 april. Scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht.

 

De verlenging is noodzakelijk om de verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren, kwetsbare groepen te beschermen en ervoor te zorgen dat zorgverleners en ziekenhuizen de grote druk aankunnen. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal ziekenhuisopnames en de capaciteit op de intensive care afdelingen alvorens met zekerheid te kunnen zeggen dat de epidemie onder controle is en dus de maatregelen heroverwogen kunnen worden.

 

Nederland is er nog lang niet. Wel is de goede weg ingeslagen. Het aantal zieken neemt nog steeds toe, maar dit gaat niet meer zo snel als enkele weken geleden, voordat er maatregelen werden afgekondigd. Wie op dit moment besmet is met het virus, geeft dat gemiddeld gezien aan minder mensen door dan zonder maatregelen het geval zou zijn. Dit betekent dat de maatregelen werken. Het duurt enkele weken voordat deze afname zichtbaar is in een daling van het aantal patiënten in ziekenhuizen. Er zit nu eenmaal tijd tussen het moment dat mensen besmet raken, ziek worden en een mogelijke ziekenhuisopname.

 

Het komt er dus op aan dat alle Nederlanders samen de maatregelen volhouden, want het risico op besmetting is nog groot. Het blijven naleven van de maatregelen is daarom cruciaal.

Alleen samen krijgen we corona onder controle.

Fietser gewond bij ongeval op de Henri Dunantlaan in Apeldoorn

Gemaakt: Dinsdag, 31 maart 2020 20:15

APELDOORN - Bij een ongeval op de Henri Dunantlaan in Apeldoorn, is een fietser gewond geraakt nadat hij in botsing kwam met een auto.

 

Het ongeval gebeurde rond 14.25 uur. De fietser wilde de Henri Dunantlaan oversteken ter hoogte van de Sprengenweg, toen hij door een automobilist over het hoofd werd gezien, met een botsing tot gevolg. De fietser raakte daarbij gewond. Hulpdiensten kwamen met spoed ter plaatse en ontfermde zich over het slachtoffer.

 

De fietser moest na behandeling in de ambulance, toch mee naar het ziekenhuis voor verder onderzoek en behandeling. De politie heeft zowel van de bestuurder als van getuigen een verklaring opgenomen.

 

Vanwege het ongeval liep het overige verkeer enige hinder op, zo moest een lijnbus omkeren op de Henri Dunantlaan omdat hij niet langs het ongeval kon.

 

De automobilist mocht nadat de politie een verklaring van hem had genoteerd met vervolg. De politie heeft de fiets van het slachtoffer meegenomen naar het bureau waar deze later door familie zal worden opgehaald.

Criminelen proberen geld te verdienen aan het corona-virus via nep webshops

Gemaakt: Dinsdag, 31 maart 2020 23:24

NEDERLAND - Criminelen blijven proberen om over de rug van slachtoffers geld te verdienen aan het corona-virus. De afgelopen periode zijn verschillende nep webshops ontdekt, waar je bijvoorbeeld mondmaskers kunt bestellen. De politie probeert hier bovenop te zitten.

 

Het Cyberteam onderzoekt momenteel een nep-webshop onder de naam mamex.eu. Deze webshop biedt mondmaskers aan, maar levert vervolgens niet.

 

Vragen
Weet u wie er achter mamex.eu zit of andere nep webshops? Geef dat dan door bij de tiplijn, of desnoods anoniem. Het cybercrimeteam wil van u dus concreet namen hebben op 0800-6070 of 0800-7000 van M. Bent u zelf slachtoffer doe dan een melding bv. via politie.nl.

Man met ademhalingsproblemen door hulpdiensten in beschermende kleding van galerij appartementencomplex gehaald

Gemaakt: Woensdag, 01 april 2020 16:06

APELDOORN - Hulpdiensten werden woensdagmorgen met spoed opgeroepen voor een mogelijke coronabesmetting in een appartementencomplex aan de Visserstraat in Apeldoorn. Een buurman vond het slachtoffer op de galerij. De man was snakkend naar adem naar buiten gekropen. Het bleek uiteindelijk niet te gaan om een coronabesmetting maar om een longpatiënt met ademhalingsproblemen.

 

Het slachtoffer werd gereanimeerd en daarna met de hoogwerker van de brandweer naar beneden gebracht. Zowel de brandweer als het ambulancepersoneel droegen daarbij beschemde pakken.

 

De Visserstraat werd tijdens de actie volledig afgesloten in verband met de inzet van de hulpdiensten. De actie trok veel bekijks van omwonenden.

Vrouw gewond bij ongeval in parkeergarage Apeldoorn

Gemaakt: Woensdag, 01 april 2020 18:27

APELDOORN - Een vrouw is woensdagmiddag gewond geraakt bij een ongeluk in een parkeergarage aan het Wilhelminapark in Apeldoorn.

 

Het ongeval gebeurde rond 15.15 uur. Hulpdiensten kwamen groots ter plaatse, twee ambulances, brandweer en politie spoedde zich naar de plek van het ongeval. De vrouw trapte waarschijnlijk het gaspedaal in plaats van de rem, waarna zij tegen een muur botste met haar auto. De vrouw moest door de brandweer en ambulancedienst uit haar auto worden geholpen. Zij werd na controle in de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

 

De auto van de vrouw, raakte fors beschadigd en moest worden afgesleept.

Let op! Nep e-mail van de politie gaat rond in Nederland

Gemaakt: Donderdag, 02 april 2020 16:56

NEDERLAND - Let op! Er is een e-mail in omloop van iemand die beweert van de politie te zijn. Deze e-mail is nep en NIET van de politie afkomstig.

 

E-mail ontvangen? Klik niet op linkjes. Mogelijk is er sprake van malware of ransomware.

Explosief in Apeldoorn Noord blijkt loos alarm

Gemaakt: Donderdag, 02 april 2020 18:47

APELDOORN - Tijdens graafwerkzaamheden voor het leggen van een glasvezelkabel aan de Zwolseweg in Apeldoorn vonden twee werklieden donderdagmiddag een langwerpig voorwerp wat lijkt op een granaat.

 

Direct werd 112 gebeld waarna de politie na een kort onderzoek de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) inschakelde. Twee deskundigen van de EOD konden al snel vaststellen dat het loos alarm was geweest. Het ging om een stuk schroot, waarschijnlijk een koppeling van een slang.

Man gewond door ongeval in chalet Beekbergen

Gemaakt: Vrijdag, 03 april 2020 15:56

BEEKBERGEN - Vrijdagochtend 3 april kwam er bij de politie een melding van een steekincident op recreatiepark Eikenberg aan de Klein Paradijs in Beekbergen.

 

Zowel de politie als ambulancedienst kwamen met spoed ter plaatse. De politie zette direct een omgeving af rond een plek waar veel bloed lag. De gewonde is door het ambulancepersoneel behandeld en naar het ziekenhuis overgebracht. Een vrouw werd aangehouden als verdachte.

 

Uit onderzoek is inmiddels duidelijk dat het incident, waarbij een man gewond is geraakt, in het chalet geen misdrijf betreft maar een ongeval. De vrouw is na verhoor in vrijheid gesteld.

Auto slaat over de kop op de A1 bij afrit Kootwijk

Gemaakt: Vrijdag, 03 april 2020 21:11

UDDEL - Op de A1 tussen Apeldoorn en Kootwijk is vrijdagavond ter hoogte van Uddel een auto over de kop geslagen. Het ongeval gebeurde rond 19.30 uur in de richting van Barneveld.

 

Hulpdiensten kwamen met spoed ter plaatse waaronder de brandweer. Zij hoefde echter niet in actie te komen. De twee inzittenden, twee jonge mannen, waren bij aankomst van de hulpdiensten al uit het voertuig. Zij zijn door het ambulancepersoneel onderzocht en behandeld.

 

Vanwege het ongeval werd de linkerrijstrook afgesloten. De auto werd na het ongeval door een berger afgesleept. De toedracht van het ongeval is nog onbekend. De politie heeft van meerdere getuigen een verklaring opgenomen.

Kindje op fiets aangereden door auto tijdens oversteken in Apeldoorn

Gemaakt: Maandag, 06 april 2020 19:16

APELDOORN - Een kindje is maandag aan het einde van de middag tijdens het oversteken aangereden door een auto en raakte gewond. Het ongeval gebeurde op een fietsoversteekplaats op de Gildenlaan ter hoogte van winkelcentrum de Eglantier.

 

Het meisje fietste samen met haar ouders en zusje en wilde de weg oversteken, het slachtoffertje stak iets eerder over en werd geraakt door een auto. Het meisje kwam hard ten val en liep onder andere een forse hoofdwond op.

 

Hulpdiensten kwamen met spoed ter plaatse. Het meisje is na behandeling ter plaatse overgebracht naar het ziekenhuis. De politie heeft zowel van haar ouders, bestuurder van de auto en van getuigen een verklaring opgenomen.

 

De fietsen zijn door de politie naar huis gebracht.

Fietser gewond bij aanrijding met motorrijder op kruising in Apeldoorn

Gemaakt: Woensdag, 08 april 2020 15:47

APELDOORN - Bij een ongeval op de Marchantstraat in Apeldoorn is woensdagochtend 8 april een fietser gewond geraakt. Het ongeval gebeurde rond 09.00 uur op de Marchantstraat ter hoogte van de Kayersdijk.

 

Een motorrijder en een fietser kwamen door nog onbekende oorzaak met elkaar in botsing. De fietser kwam hard ten val en raakte gewond. Hulpdiensten kwamen met spoed ter plaatse, waaronder twee ambulances. Het slachtoffer is na behandeling en stabilisatie overgebracht naar het ziekenhuis. De motorrijder kwam met de schrik vrij.

 

De politie heeft zowel van de bestuurder van de motor als van getuigen een verklaring opgenomen. De toedracht van het ongeval is nog onbekend. De kruising is namelijk beveiligd met verkeerslichten.

Dode bij ernstig verkeersongeluk op kruising in Vorden

Gemaakt: Woensdag, 08 april 2020 17:03

VORDEN - Bij een ernstig ongeval op de Veldslagweg met de Deldenseweg in Vorden is woensdagmiddag een dode gevallen.

 

Het ongeval gebeurde even na 16.00 uur op de Kruising. Hulpdiensten kwamen met spoed ter plaatse. Bij aankomst van de hulpdiensten bleek er een ernstig ongeval te hebben plaatsgevonden waarbij zeker een dodelijk slachtoffer te betreuren is.

 

Het ongeval zou hebben plaatsgevonden tussen een fietser en een auto op de kruising. De fietser zou daarbij zwaargewond zijn geraakt en later overleden. Aldus een politiewoordvoerder. De weg is volledig afgesloten door de politie. Ook de VOA is gealarmeerd om onderzoek te doen naar het ongeval.

Opnieuw celstraffen voor hoestende personen die dreigen met het coronavirus

Gemaakt: Woensdag, 08 april 2020 17:34

NEDERLAND - Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland heeft vandaag opnieuw celstraffen geëist tegen personen die opzettelijk en van dichtbij in de richting van anderen gehoest hebben en daarbij riepen dat zij corona hebben. Tijdens een snelrechtzitting bij de Utrechtse rechtbank kwamen twee van dit soort zaken aan de orde. De politierechter deed direct uitspraak.

 

De eerste zaak betrof een 40-jarige Utrechter die verdacht werd van bedreiging omdat hij op 28 maart opzettelijk richting een politieagent hoestte. Hij riep daarbij dat hij corona had. De man was aangehouden door de betreffende agent op de Zambesidreef in Utrecht nadat hij weigerde zich te identificeren. De politie was ter plekke gekomen nadat voorbijgangers melding hadden gemaakt van overlast. Het OM eiste een celstraf van vijf weken, waarvan twee voorwaardelijk. De politierechter veroordeelde de man tot acht weken cel, waarvan vier voorwaardelijk. Ook moet hij de agent een schadevergoeding van vierhonderd euro betalen.

 

In de tweede zaak stond een 34-jarige man uit Almere terecht die op 31 maart opzettelijk naar twee medewerkers van een supermarkt in zijn woonplaats gehoest had. Ook hij verklaarde daarbij dat hij aan corona leed. Dit gebeurde nadat de medewerkers hem staande hadden gehouden omdat ze vermoedden dat hij iets gestolen had. De verdachte maakte zich uit de voeten, waarna de politie hem later op de dag alsnog aan kon houden. De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van twaalf weken waarvan vier weken voorwaardelijk. De politierechter achtte diefstal met dreiging met geweld bewezen en veroordeelde de man tot twaalf weken onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

 

Beide mannen zitten sinds hun aanhouding in voorarrest en moeten hun straf direct uit zitten.

 

Bedreigingen met het coronavirus zoals die vandaag op zitting behandeld werden, zijn voor het Openbaar Ministerie volstrekt onacceptabel. Juist onder de zware omstandigheden van de huidige tijd moeten politieagenten, supermarktmedewerkers en zorgverleners hun werk veilig kunnen doen. Het Openbaar Ministerie zal daarom alle vormen van crimineel misbruik van de huidige coronapandemie hard blijven aanpakken.

Brandweer druk met verschillende natuurbranden op de Veluwe

Gemaakt: Vrijdag, 10 april 2020 04:58

VELUWE - De brandweer is in de nacht van donderdag op vrijdag 10 april druk geweest met het blussen van natuurbranden. Op vier locaties op de Veluwe zijn branden ontstaan. Onder andere in Ugchelen, Hoenderloo, Uddel en Kootwijk. De brandweer heeft doordat ze snel met veel wagens ter plaatse was ze telkens snel onder controle weten te krijgen.


Bij het Herenhul in Ugchelen brandde omstreeks 01:45 uur ongeveer 10x10 meter bos af. Om 02:09 uur kwam de melding voor een heidebrand bij Hoenderloo. Daarna verplaatsen de branden zich naar het Kroondomein. Om 3.39 brandt bij Radio Kootwijk zo'n 2 hectare heide af. Om 4.02 brandt bij Uddel een stuk heide bij Uddel af. Volgens de bevelvoerder brandt er zo'n 100x100 meter heide af. Van geen van de branden is op dit moment een oorzaak bekend.

Sabotage en brandstichting 5G zendmasten in Nederland

Gemaakt: Vrijdag, 10 april 2020 17:41

NEDERLAND - De afgelopen dagen hebben er verschillende incidenten plaatsgevonden rondom zendmasten in Nederland. De incidenten variëren van sabotage tot brandstichting.

 

Ook in Groot-Brittannië vinden brandstichtingen en sabotageacties plaats. Protesten tegen zendmasten zijn niet nieuw. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) stelde vorig jaar al een nieuwe impuls van deze protesten vast met de aangekondigde uitrol van 5G-netwerken in Nederland. Veelal in de vorm van demonstraties, maar het heeft nog niet eerder geleid tot extremistische protestacties zoals de sabotage en brandstichting van afgelopen dagen. De NCTV vindt dit een zorgelijke ontwikkeling. De eventuele impact van de uitval van zendmasten in Nederland kan groot zijn. De uitval kan gevolgen hebben voor de dekking van het telefoonnetwerk en daarmee de bereikbaarheid van hulpdiensten.

 

De NCTV staat in nauw contact met de politie, diensten en providers en monitort de situatie.

Auto vliegt in brand na crash bij knooppunt Beekbergen, A50 dicht [video]

Gemaakt: Zaterdag, 11 april 2020 00:38

BEEKBERGEN - Bij een botsing tussen twee auto's ter hoogte van knooppunt Beekbergen op de A50 is vrijdag een auto in brand gevlogen. De hulpdiensten hebben de brand geblust. Er is één persoon gewond geraakt.


Eén van de auto's vloog na de botsing tegen de vangrail en vloog in brand. De vlammen sloegen hoog uit. De brandweer en politie kwamen ter plaatse om te blussen en de snelweg af te sluiten voor het overige verkeer.

 

Een toegesnelde ambulance nam één persoon gewond mee naar het ziekenhuis. De weg zit voorlopig nog dicht.

Explosief ontploft voor woning aan de Bariumstraat in Apeldoorn

Gemaakt: Zondag, 12 april 2020 01:02

APELDOORN - Aan de Bariumstraat in Apeldoorn heeft zaterdagavond, net voor middernacht een explosie plaatsgevonden. Mogelijk zou een explosief voor een woning zijn gegooid. De brandweer en meerdere politievoertuigen kwamen met spoed ter plaatse. Onduidelijk is nog wat er precies is gebeurd.

 

Verschillende buurtbewoners kwamen de straat op na de explosie. De politie is nog bezig met onderzoek. Zondagochtend zal ook de Forensische opsporing van de politie bij de woning gaan kijken.

Opnieuw bosbrand rondom Apeldoorn; ditmaal in Beekbergen

Gemaakt: Zondag, 12 april 2020 03:11

BEEKBERGEN - Het is inmiddels al de zevende bos/heidebrand in een week tijd in de omgeving van Apeldoorn. In de nacht van zaterdag op zondag ging er in een bosperceel langs de Beekbergerweg ter hoogte van de Hoge Bergweg in Beekbergen, een stuk bos van een paar vierkante meter in vlammen op. Door snel optreden van de blusgroepen Loenen en Beekbergen is erger voorkomen.

 

De brandweer kreeg rond 01.00 uur een melding binnen van een voorbijganger die brand vlammen en rook zag komen vanuit het bos. De brandweer rukte met meerdere voertuigen uit, dit vanwege de droogte. De brandweer schaalt dan direct snel op zodat er genoeg voertuigen ter plaatse zijn zodat erger kan worden voorkomen.

 

De politie sluit brandstichting niet uit en doet daarom ook onderzoek.

Auto vliegt al rijdend in brand en botst tegen lantaarnpaal in Hoenderloo

Gemaakt: Dinsdag, 14 april 2020 21:56

HOENDERLOO - Op de Otterloseweg ter hoogte van de Brouwersweg in Hoenderloo is dinsdagmiddag een auto tegen een lantaarnpaal gebotst nadat deze al rijdend in brand was gevlogen.

 

De brandweer en politie kregen rond 17.10 uur een melding binnen van een autobrand. De politie was snel ter plaatse, zij waren namelijk al in de buurt. Bij aankomst stond de auto tegen een lantaarnpaal aan en al volledig in brand. De bestuurster had zich inmiddels wel zelf in veiligheid kunnen brengen. De brandweerlieden van het korps uit Hoenderloo waren ook snel ter plaatse en hadden het vuur snel onder controle. Echter moest de auto wel als verloren worden beschouwd.

 

De bestuurster verklaarde dat ze al rijdend rook onder de motorkap zag komen waarna al snel vlammen zichtbaar waren. Omdat ze niet kon remmen door een of andere manier zag ze geen andere mogelijkheid om de auto tegen de lantaarnpaal aan te zetten zodat die tot stilstand kwam. De bestuurster raakt niet gewond.

 

De Otterloseweg was vanwege de brand enige tijd afgesloten. Het verkeer moest dan ook omkeren. Na ongeveer 30 minuten werd de weg weer deels vrijgegeven en regelde de politie het verkeer langs de auto heen.

 

De auto is door een berger afgesleept.

Meer twintigers en dertigers omgekomen in verkeer in 2019

Gemaakt: Woensdag, 15 april 2020 00:01

NEDERLAND - In 2019 kwamen in Nederland 661 mensen om door een verkeersongeval. Dat zijn 17 verkeersdoden minder dan in 2018, maar nog steeds meer slachtoffers per jaar dan in de jaren 2012-2017. Het aantal verkeersslachtoffers onder twintigers en dertigers steeg met 24 procent: van 147 in 2018 naar 183 in 2019. De meeste slachtoffers van verkeersongevallen vielen in Noord-Brabant. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers.


In 2019 vielen 661 verkeersdoden, 2,5 procent minder dan in 2018. Vorig jaar kwamen 465 mannen en 196 vrouwen om in het verkeer. Onder mannen nam het aantal verkeersdoden na een sterke toename in 2018 weer af in 2019. Bij vrouwen was er geen afname zichtbaar.

 

De meeste verkeersslachtoffers waren inzittenden van een personenauto (237); 168 bestuurders en 69 passagiers. Daarnaast overleden onder andere 203 fietsers, 52 motorrijders, 49 voetgangers, 42 bestuurders van een scootmobiel en 42 brom- en snorfietsers.

 

Meer motorrijders slachtoffer
Het aantal motorrijders dat omkwam in het verkeer nam toe van 42 in 2018 naar 52 vorig jaar. Ook kwamen in 2019 meer bromfietsers en inzittenden van personenauto's om. Wel kwamen er minder fietsers om in het verkeer. Rijdend op een e-bike kregen 65 personen in 2019 een dodelijk verkeersongeval; dit is een derde van alle fietsdoden. In 2018 overleden 57 e-bikers door een verkeersongeval.

 

24 procent meer twintigers en dertigers omgekomen in verkeer
Het aantal mensen in de leeftijd van 20 tot 40 jaar dat omkwam in het verkeer is gestegen van 147 in 2018 naar 183 in 2019, een stijging van 24 procent. De grootste toename is zichtbaar bij inzittenden van personenauto's (van 80 in 2018 naar 93 in 2019), motorrijders (van 24 in 2018 naar 32 in 2019) en bromfietsers (van 3 in 2018 naar 11 in 2019).
Bij 40- tot 60-jarigen daalde het aantal verkeersdoden met 21 naar 105 in 2019. Deze afname is nagenoeg alleen bij fietsers te zien. Het aantal fietsdoden in deze leeftijdsgroep nam met bijna de helft af (van 46 in 2018 naar 24 in 2019).

 

Helft verkeersdoden 60 jaar of ouder
De helft van het aantal verkeersdoden was 60 jaar of ouder. Het aantal verkeersdoden in deze leeftijdsgroep nam wel af van 350 in 2018 naar 324 in 2019. In 2018 nam het aantal verkeersdoden in deze leeftijdsgroep nog toe met 62. Oudere dodelijke verkeersslachtoffers (60-plus) hebben relatief vaak een fietsongeval, terwijl verkeersslachtoffers jonger dan 60 jaar voornamelijk omkomen bij een auto-ongeluk.

 

Meeste verkeersdoden in Noord-Brabant
In Noord-Brabant kwamen 142 mensen om in het verkeer, tegen 150 in 2018. In zowel Noord-Holland als Gelderland vielen 87 verkeersdoden. In Zuid-Holland is het aantal dodelijke verkeersslachtoffers gedaald van 100 in 2018 naar 85 in 2019. In Zeeland, Flevoland en Groningen vielen de minste verkeersdoden.

 

Minste autoslachtoffers per gereden kilometer in Zuid-Holland en Zeeland
In Noord-Brabant (55), Gelderland (30) en Zuid-Holland (26) vielen in absolute zin in 2019 de meeste slachtoffers onder inzittenden van personenauto's. In Zeeland was het aantal dodelijke slachtoffers onder inzittenden van personenauto's het laagst. Per miljard gereden autokilometers was het aantal autoslachtoffers van een dodelijk ongeluk het hoogst in Noord-Brabant, Drenthe en Limburg en het laagst in Zuid-Holland en Zeeland.