Logo 112Apeldoorn

Redactie algemeen 0 reactie(s) vr 28 augustus 2015, 16:27

Apeldoorn werkt mee aan tijdelijke opvang vluchtelingen

Laatst bijgewerkt: zondag 12:52 uur

APELDOORN – Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten mee te werken aan tijdelijke noodopvang voor 400 vluchtelingen voor de duur van een half jaar.

Deze tijdelijke noodopvang wordt de komende dagen in gereedheid gebracht in de Americahal. De noodopvang wordt dinsdag 1 september in gebruik genomen. Op maandagavond 31 augustus is er een informatieve inloopavond in de Americahal om 19.30 uur.

Burgemeester Berends: “Wij kunnen dagelijks op televisie zien en in de krant lezen hoe hoog de nood is. Hiervoor kunnen en willen wij onze ogen niet sluiten. Daarom werken wij mee aan tijdelijke noodopvang voor vluchtelingen. Daarnaast doorlopen wij zoals afgesproken het traject om te komen tot een asielzoekerscentrum in onze gemeente.”

 

In Nederland komen de laatste weken steeds meer vluchtelingen aan. Inmiddels meer dan 1700 per week. Na het vaststellen van hun identiteit en een medische keuring, moeten deze mensen worden opgevangen. De capaciteit in de asielzoekerscentra is daarvoor nu onvoldoende en daarom is gekozen voor inzet van noodopvang. De gemeente Apeldoorn is afgelopen week door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) benaderd om mee te werken aan tijdelijke noodopvang. Het college van burgemeester en wethouders is hiermee akkoord gegaan. 

De tijdelijke noodopvang in de Americahal wordt vanaf dinsdag 1 september 2015 in gebruik genomen.

 

In de Americahal worden maximaal 400 vluchtelingen opgevangen, veelal afkomstig uit Syrië of Eritrea. Zij zijn nog maar kort in Nederland en komen vanaf de centrale opvanglocatie in Ter Apel. Zij blijven hier zo kort mogelijk en stromen door naar andere opvanglocaties in Nederland. In deze noodopvang worden bij voorkeur geen gezinnen geplaatst en zal het vooral gaan om alleenstaande mannen.

 

In de Americahal worden wanden geplaatst waardoor slaapunits voor acht personen ontstaan. De vluchtelingen krijgen eten en drinken. Zij zijn vrij het terrein te verlaten. Medewerkers van COA samen met bijvoorbeeld vrijwilligers van stichting Vluchtelingenwerk begeleiden de asielzoekers. Er komt dag en nacht beveiliging die ook bereikbaar is voor omwonenden en er zal een klankbordgroep worden opgericht.

De Americahal is tot 5 november 2015 beschikbaar. Er wordt gekeken of een andere locatie in Apeldoorn daarna noodzakelijk en mogelijk is.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Apeldoorn

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Apeldoorn
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.