Logo 112Apeldoorn

Redactie 112 0 reactie(s) wo 20 april 2016, 15:53

Serie aanhoudingen voor vijf verschillende overvallen

Laatst bijgewerkt: zondag 22 aug 2021 om 12:55 uur

APELDOORN – In het onderzoek naar twee overvallen gepleegd op 4 november 2015 in Apeldoorn en Zutphen (op een Albert Heijn en cafetaria Kokkie) is gisteren een 17-jarige jongen uit Renkum aangehouden. Hij is de derde en vermoedelijk laatste verdachte die voor deze zaak wordt aangehouden. Hij wordt ervan verdacht de overvallen die dag, samen met een 18-jarige Deventenaar, zelf te hebben gepleegd.

 

Het overvallenteam in het district Noord- en Oost-Gelderland heeft in de afgelopen maanden een flink aantal aanhoudingen verricht voor diverse overvallen, die onderling ook verbanden met elkaar bleken te hebben. De teller staat met de laatste aanhouding van dinsdag 19 april op zes. Diverse verdachten worden ervan verdacht, in wisselende samenstelling, diverse overvallen gepleegd te hebben. Het gaat daarbij om drie overvallen in Apeldoorn, een overval in Zutphen en een woningoverval in Lochem.

 

Meerdere overvallen gepleegd
De 18-jarige man uit Deventer, op 23 februari aangehouden, wordt verdacht van de meeste strafbare feiten. De politie verdenkt hem van het plegen van meerdere overvallen, namelijk de twee overvallen op 4 november, een overval op snackbar Charly aan de Deventerstraat op 4 december en de overval op snackbar ’t Bikkertje aan de Ugchelseweg op 6 februari. Ook verdenkt de politie hem van betrokkenheid bij een woningoverval in Lochem op 30 januari.

 

Een 19-jarige man uit Vaassen werd op 15 maart aangehouden en wordt verdacht van betrokkenheid bij de overvallen op 4 november in Apeldoorn en Zutphen, de overval op snackbar Charly op 4 december en de woningoverval in Lochem.

 

De 14-jarige jongen uit Vaassen wordt ervan verdacht samen met de 18-jarige Deventenaar de overvallen op de Charly aan de Deventerstraat en cafetaria het Bikkertje te hebben gepleegd. Ook wordt hij verdacht van afpersing van een leeftijdsgenoot. Een 19-jarige vrouw en 19-jarige man uit Apeldoorn worden alleen verdacht van betrokkenheid bij de overval op cafetaria het Bikkertje op 6 februari.

 

Veel impact
De politie noemt overvallen niet voor niets ‘high impact crime’; het gaat om delicten die heel veel impact hebben op de slachtoffers. Dat geldt voor medewerkers en klanten die uit het niets geconfronteerd worden met een gewapende overvaller die hen bedreigt, en ook zeker voor slachtoffers die in hun eigen woning overvallen worden. Zoals de vrouw die in haar appartement aan de Blauwe Torenstraat in Lochem ’s nachts ineens geconfronteerd werd met twee mannen in haar slaapkamer, die geld eisten en haar vastpakten. Er ontstond een worsteling met de daders waarbij de vrouw lichtgewond raakte en een hoofdwond opliep. De daders gingen er toen zonder buit vandoor, de hevig geschrokken vrouw achterlatend.
Uit het onderzoek blijkt dat er vermoedelijk vier mannen betrokken zijn geweest bij deze overval, twee drongen de woning binnen en twee zouden buiten zijn gebleven. Het onderzoek naar wie de mededaders van de 18-jarige Deventenaar en de 19-jarige man uit Vaassen waren bij deze overval loopt nog. Ook is nog niet helemaal duidelijk wie welke rol had bij deze overval.

 

Intensief onderzoek door overvallenteams
In verband met de impact van deze delicten steekt de politie veel tijd en energie in het opsporen van daders. Er zijn gespecialiseerde overvallenteams die elke overval onderzoeken en ook vindt altijd uitvoerig sporenonderzoek plaats, buurtonderzoek, vaak ook enkele dagen later een passantenonderzoek, etc. Als sprake is van beveiligingsbeelden schakelt de politie de hulp in van het publiek door deze te publiceren. Zo zijn de beelden van de overvallen op 4 november getoond in Opsporing Verzocht. Na deze uitzending kwamen ook daadwerkelijk tips binnen die hebben geholpen om verdachten op te sporen.

 

Zoekingen
Bij zoekingen in de woningen van verdachten heeft de politie onder andere een imitatievuurwapen, bivakmutsen en bij overvallen gebruikte kleding aangetroffen en in beslag genomen.

 

Nog vast
Naast de gisteren aangehouden verdachte zitten op dit moment de 18-jarige Deventenaar, de 14-jarige jongen uit Vaassen en de 19-jarige man uit Vaassen nog vast. Bij de laatste voorgeleidingen aan de rechter-commissaris is de hechtenis van alle drie met 90 dagen verlengd. Bij de twee Apeldoornse verdachten is hun voorlopige hechtenis op enig moment onder voorwaarden geschorst, in afwachting van de behandeling van hun zaak.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Apeldoorn

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Apeldoorn
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.