Redactie algemeen 0 reactie(s) wo 31 augustus 2016, 3:02

Waarom heeft mijn wagen motorolie nodig?

Laatst bijgewerkt: zaterdag 12:19 uur

Het is één van die vervelende klusjes waar je elk jaar toch minstens één keer per jaar mee geconfronteerd wordt: olie (laten) wisselen. Of je het nu zelf doet of niet, je bent er toch al snel een uurtje aan kwijt. Maar waar dient die motorolie nu eigenlijk voor? En waarom is het zo belangijk dat ze regelmatig vervangen wordt? Bij motorolie-centrale.nl kunnen we u niet enkel een antwoord op die vragen geven, we adviseren u ook graag over welk type motorolie het meest geschikt is voor uw wagen! 

 

Motorolie zorgt voor smering

De belangrijkste rol van motorolie is voor de hand liggend. Olie smeert alle onderdelen van de motor die met mekaar in verbinding staan. Dankzij de olie is er minder wrijving tussen de onderdelen waardoor ze minder warm worden en meer kracht leveren. Motorolie legt als het ware een dunne ‘film’ over de bewegende onderdelen zodat deze niet direct met mekaar in contact komen. De film die motorolie op bijvoorbeeld de cylinderkoppen legt zorgt dan weer voor een betere luchtdichtheid van de verbrandingskamers.

 

Motorolie zorgt voor bescherming

Motorolie helpt niet enkel alles gesmeerd te laten verlopen, ze beschermt ook tegen roest. Alle types motorolie bevatten stoffen die roestvorming op metalen oppervlakken moeten voorkomen. Mochten die stoffen er niet in zitten dan zouden onze wagens veel minder lang meegaan. 

 

Motorolie reinigt

Het lijkt misschien een smerig goedje maar motorolie heeft wel degelijk reinigende eigenschappen. Dat is nodig ook want we kunnen de motor van onze wagen moeilijk op regelmatige tijstippen even helemaal demonteren om alle onderdelen te reinigen. Olie doet dat werk dus voor ons. Ze neemt kleine zandkorreltjes of metaalkorreltjes die in de motor circuleren mee en laat die zakken naar het carter. Daar vangt het oliefilter de (grotere) deeltjes op. Als je weet dat een metaaldeeltje van 5 tot 20 micron doorsnede reeds heel ernstige schade kan aanrichten (en een menselijk haar is ongeveer 100 micron doorsnede) dan besef je dus meteen hoe belangrijk het reinigende effect van motorolie is.

 

Motorolie koelt de motor af

De koelvloeistof alleen kan natuurlijk niet alle onderdelen van de motor bereiken. Sommige onderdelen kunnen met andere woorden enkel via de motorolie gekoeld worden. De hitte van de verbrandingsmotor en van de wrijving van metaal op metaal wordt dus permanent afgevoerd door de motorolie en dat is maar goed ook. Vandaar trouwens dat je aan de temperatuur van je olie kunt aflezen of je wagen aan het oververhitten is of niet.

 
Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Apeldoorn

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Apeldoorn
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.