Redactie 112 0 reactie(s) wo 12 oktober 2016, 16:24

Gebiedsverbod voor notoire autokraker

Laatst bijgewerkt: zondag 12:57 uur

APELDOORN – Een bij de politie bekende autokraker heeft afgelopen weekend een gebiedsverbod uitgereikt gekregen voor drie parkeerplaatsen in het buitengebied van de gemeente Apeldoorn. Het is de eerste keer in Oost-Nederland dat een gemeente en de politie dit middel toepassen bij een inbreker.

De autokraker, een 55-jarige man uit Arnhem, heeft in tientallen jaren tijd een lange lijst antecedenten opgebouwd, vooral op het gebied van diefstal. Alhoewel de politie erin slaagde de man op 22 juli op heterdaad te betrappen en aan te houden na een autokraak op het Engelanderholt (bij begraafplaats Heidehof), is het over het algemeen heel lastig voor de politie om autokrakers op heterdaad te betrappen.

 

Dat leidt ertoe dat de politie de man wel regelmatig signaleert en controleert in het buitengebied, maar in veel gevallen niet meer kan doen dan dat. Zijn aanwezigheid in het gebied is op zichzelf niet strafbaar.

 

Gebiedsverbod voor drie parkeerplaatsen
Nu de man een gebiedsverbod opgelegd heeft gekregen, is zijn aanwezigheid op drie parkeerplaatsen binnenkort al strafbaar en reden voor aanhouding. Het gaat om twee parkeerplaatsen bij recreatiegebieden (aan de Aardhuisweg en aan de Hoog Buurloseweg), en één parkeerplaats bij een begraafplaats (Heidehof), aan de Engelanderholt.

Het gebiedsverbod is opgelegd door de burgemeester van Apeldoorn en de aankondiging hiervan is afgelopen weekend persoonlijk aan de man overhandigd door de politie. De man heeft nog wel de mogelijkheid bezwaar aan te tekenen. Als deze procedure is afgerond gaat het gebiedsverbod in, voor de duur van drie maanden. Daarna is er gelegenheid om het verbod te verlengen.

 

Aanleiding voor deze maatregel is het stijgend aantal autokraken op parkeerplaatsen in het buitengebied. Vaak gaat het dan om afgelegen en rustige parkeerplaatsen met weinig getuigen en toezicht. In heel 2015 vonden 27 autokraken plaats in het buitengebied van Apeldoorn, dit jaar staat de teller al op 37.

 

Impact
Één van de parkeerplaatsen waar het gebiedsverbod voor geldt is de parkeerplaats bij begraafplaats Heidehof. Op deze locatie kan het op bepaalde tijden juist wél druk zijn in verband met een afscheidsdienst, maar als de dienst eenmaal gaande is slaan autokrakers regelmatig ook hier hun slag. Ook bevindt de parkeerplaats zich dicht bij uitvalswegen, een pluspunt voor inbrekers.

 

Voor mensen die na een bezoek aan een begraafplaats of na een afscheidsdienst constateren dat hun auto opengebroken is, is de impact uiteraard des te groter.

 

Preventietips
Wilt u meer lezen over wat u zelf kunt doen om de kans dat uw auto opengebroken wordt te verkleinen, lees dan hier verder.

Het allerbelangrijkste advies blijft, niks erin is niks eruit! Laat dus nooit tassen met waardevolle spullen achter in uw auto, ook niet in de kofferbak.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Apeldoorn

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Apeldoorn
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.