Redactie 112 0 reactie(s) di 24 oktober 2017, 13:54

Vrouwen slachtoffer babbeltrucs

Laatste update: 1 jaar geleden

APELDOORN – In Apeldoorn en Zutphen hebben de afgelopen dagen weer oplichters toegeslagen door middel van de babbeltruc. De slachtoffers, twee vrouwen op leeftijd, werden op slinkse wijze in huis bestolen van onder meer sieraden. De politie heeft beide zaken in onderzoek maar waarschuwt ook alert te zijn op dit soort praktijken.

 

Afgelopen zondagmiddag 22 oktober tussen 13.30 en 14.00 uur kreeg een 94-jarige Zutphense bezoek aan huis van een tot dusver onbekende vrouw die zich voordeed als medewerkster van een zorginstelling. Onder het mom van een invullen van een inschrijfformulier werd het slachtoffer afgeleid en zag een handlanger kans de hand te leggen op de sieraden van de vrouw. Pas later ontdekte het slachtoffer de diefstal. Dit gebeurde in een huis nabij het centrum van Zutphen.

 

Soortgelijke werkwijze

Iets soortgelijks overkwam een 91-jarige bewoonster van de wijk De Heeze in Apeldoorn maandag 21 oktober. Ook hier een vrouw die zich voordeed als een medewerkster van een zorginstelling en het slachtoffer met een smoes wist af te leiden. Nadat de vrouw was vertrokken ontdekte het slachtoffer dat ze geld en sieraden miste.

 

Tips ter voorkoming

  • Kijk voor u uw deur open doet, eerst wie heeft aangebeld. Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet? Vraag dan eerst wie hij/zij is en wat hij/zij komt doen. Vertrouwt u het nog niet? Bel dan 112.
  • Open de voordeur bij woongebouwen met een centrale toegang alleen voor uw eigen bezoek. Kijk door het raam, de deurspion of gebruik de intercom.
  • Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten, bijvoorbeeld met een deurketting of kierstandhouder. Of laat een kijkgaatje in uw deur maken. Zo kunt u zien wie er voor uw deur staat zonder uw deur open te doen.
  • Medewerkers van een bank, een verzekeringsmaatschappij en zelfs de thuiszorg komen nooit onaangekondigd bij u aan de deur. Zij maken altijd vooraf een afspraak!
  • Vraag bij twijfel om een legitimatie, ook als de persoon zegt namens de gemeente, een bedrijf of een instelling te komen. Indien u dan nog twijfelt aan diens goede bedoelingen, is het verstandig om vóór dat u de persoon binnenlaat ter controle te bellen naar het betreffende bedrijf of instantie.
  • Personen die zich niet kunnen of willen legitimeren, laat u gewoon niet binnen. Als u het niet vertrouwt, bel dan direct de politie via telefoonnummer 112 en geef het signalement door van de persoon die aan de deur stond.
  • Geef nooit uw bankpas en/of pincode af. Ook niet aan medewerkers van de bank of politie.

Voelt u direct wantrouwen tegen onbekende bezoekers en/of zijn de daders zijn nog in de buurt, bel dan direct de politie via alarmnummer 112.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Apeldoorn

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Apeldoorn
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Liever geen cookies voor gepersonaliseerde advertenties? Ga naar onze Privacy pagina en pas je keuze aan.