Logo 112Apeldoorn

Redactie algemeen 0 reactie(s) vr 30 november 2018, 19:37

Eis 2,5 jaar cel tegen piloot verdacht van mensensmokkel via Teuge

Laatst bijgewerkt: zondag 22 aug 2021 om 13:05 uur

ZWOLLE / TEUGE – De stoelen moesten eruit, en dan konden 15 Albanezen naar Engeland gesmokkeld worden in een klein vliegtuigje. Als het aan de officier van justitie van het Landelijk Parket ligt, moet een 64-jarige Britse piloot daarvoor 2,5 jaar de cel in. De man stond vrijdag terecht voor de rechtbank in Zwolle.

 

15 Albanezen

De koninklijke Marechaussee ontdekte de smokkelplannen begin juli van 2017. Onder leiding van het Landelijk Parket werden op 6 juli van dat jaar twee busjes tegengehouden met aan boord 15 Albanezen, onder wie drie jonge kinderen. Het was de eerste keer dat werd geprobeerd om per vliegtuigje mensen te smokkelen naar Engeland. Het vliegtuigje werd op vliegveld Teuge tegengehouden.

 

Waarschijnlijk was het oorspronkelijk de bedoeling dat de gesmokkelden in Nederland aan boord zouden gaan, maar door een controle was dat niet meer mogelijk. De smokkelaars besloten toen de mensen naar België te brengen, en de piloten dienden een vluchtplan in waarbij een tussenstop in België werd gemaakt. Op de snelweg op weg naar België werden de busjes tegengehouden.

 

Gevaarlijke onderneming

Uit onderzoek was toen al gebleken dat ook de piloten er weinig gerust op waren dat het vliegtuigje zoveel mensen aankon. Het was niet volgetankt, en de stoelen moesten er nog uit. “Hoewel er in deze smokkel geen sprake is van – strafverzwarende – mensonterende omstandigheden, was het wel een bijzonder gevaarlijke onderneming geworden als deze mensen daadwerkelijk allemaal waren ingestapt”, zo zei de officier van justitie vrijdag.

 

De zaken tegen de andere piloot en de organisator moeten nog voorkomen. In die zaken moeten nog getuigen worden gehoord.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Apeldoorn

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Apeldoorn
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.