Redactie algemeen 0 reactie(s) ma 25 mei 2020, 17:00

Robots bij hulpverlening; aanwinst of nutteloos?

Laatst bijgewerkt: zaterdag 12:34 uur

Robots worden in steeds grotere mate gebruikt in het dagelijks leven. Ook hulpverleners gebruiken tegenwoordig steeds meer robots. Of het nu gaat om het onschadelijk maken van bommen, het verzorgen van ouderen in een verzorgingstehuis of het ondersteunen op een plaats delict. Robots zijn de toekomst, maar is dit ook bij de hulpverlening daadwerkelijk het geval? We kijken naar de voordelen die worden ervaren in de hulpverlening.

 

Het tegengaan van eenzaamheid

Eenzaamheid onder ouderen is een probleem dat we steeds vaker terug zien komen. Zeker de ouderen die in een verzorgingstehuis leven hebben hier last van. Door de grote druk op de zorg, hebben zorgmedewerkers niet altijd tijd om een rustig kopje koffie te drinken of even met de ouderen te kletsen. Dit is een eerste gebied waar robots steeds vaker worden ingezet. 

 

Er zijn ook steeds meer verzorgingshuizen die er eentje hebben; een robot die de ouderen gezelschap moet houden. In veel gevallen gaat het om een huisdier dat wordt gebruikt, maar ook een robot met ingebouwde tablet zien we steeds meer terugkomen. Door middel van dit soort robots voelen ouderen zich een stuk minder alleen. Of het nu gaat om het gezelschap van een huisdier of de mogelijkheid om via een tablet met de familie contact te houden. In de zorg worden robots als handig hulpmiddel gezien.

 

Robots voor agenten

Ook de politie maakt steeds vaker gebruik van robots. Zeker nu tijdens de COVID-19 crisis worden robots steeds vaker ingezet. Het is namelijk niet langer toegestaan om binnen anderhalve meter van elkaar te komen. Voor agenten is hier natuurlijk een uitzondering op gemaakt, maar op de stranden wordt de robotisering handig ingezet. Zo wordt er gebruik gemaakt van drones waar een luidspreker op is gefabriceerd. Door middel van deze luidspreker worden voorbijgangers erop aangesproken indien zij niet voldoen aan de anderhalve meter maatschappij.

 

Een veel gevaarlijkere inzet van robots, is tijdens het ontmantelen van bommen. Gelukkig komt dit in Nederland niet vaak voor, maar vooral in oorlogsgebieden wordt hier vaak gebruik van gemaakt. Deze robots zijn voorzien van eigen communicatiemiddelen, zodat iemand op afstand precies kan zien hoe de robot handelt. Bij het ontmantelen van bommen kan er gebruik gemaakt worden van een uiterst scherpe camera. Daarnaast kan de robot natuurlijk ook bedient worden, zodat de robot op afstand onschadelijk gemaakt kan worden. 

 

Tot slot denken ook steeds meer ziekenhuizen erover om bloed en medicijnen per drone te vervoeren. Zeker wanneer het gaat om spoedleveringen, zijn er ziekenhuizen die deze manier van transporteren interessant vinden. Ook organen zijn de revue al gepasseerd, maar de eerste proef wordt met medicijnen en bloed gedaan. 

 

Hierdoor worden natuurlijk verschillende obstakels uit de weg genomen, zoals files, drukte of het ontbreken van personeel. Zeker in grote steden als Amsterdam, Rotterdam of Utrecht zijn ze maar al te blij met deze ontwikkelingen. Door de drukte in en rondom de steden is het uitermate lastig om met spoed bloed of medicijnen van het ene naar het andere ziekenhuis te transporteren. Ook bij de politie en het ambulancepersoneel kunnen we dus stellen dat robotisering zeker zijn voordelen heeft! 

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Apeldoorn

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Apeldoorn
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.