Logo 112Apeldoorn

Redactie 112 0 reactie(s) vr 14 mei 2021, 17:18

Tweede onderzoek in woning Apeldoorn na vuurwerkvondst

Laatst bijgewerkt: zondag 13:13 uur

APELDOORN – In een onderzoek naar professioneel vuurwerk is op woensdag 12 mei een woning doorzocht in Apeldoorn. Deze woning kwam in beeld na een onderzoek in een andere woning op dinsdagmiddag 11 mei, ook in Apeldoorn. Er zijn twee mannen uit Apeldoorn aangehouden van 21 en 24 jaar.

In de eerste onderzochte woning werd in totaal 43 kilo professioneel zwaar vuurwerk aangetroffen. Het vuurwerk is in beslag genomen en afgevoerd. Daarnaast moest de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) eraan te pas komen om een zelfgemaakte vuurwerkbom te ruimen.

 

Op woensdag 12 mei vond een doorzoeking van een tweede woning plaats. In deze woning is ruim 38 kilo professioneel vuurwerk aangetroffen en in beslag genomen. Daarnaast zijn er twee nepvuurwapens in gevonden.

 

Het vuurwerk dat in deze woningen is gevonden, lag in verschillende kamers en had dus niet alleen schade toe kunnen brengen aan de bewoners, maar ook aan omwonenden. Het ging hier om vuurwerk in de zwaarste categorie. De impact van een eventuele explosie daarvan was groot geweest en had meerdere woningen kunnen raken.

 

Gevaar van professioneel vuurwerk
Professioneel vuurwerk is, in handen van particulieren, levensgevaarlijk en heeft vaker geleid tot ernstige brandschade en vele ongelukken. Slachtoffers, waaronder jonge kinderen, verliezen ledematen of lopen oog- of gehoorschade op. Het vervoer van het vuurwerk over de weg en de opslag ervan in woningen creëert bovendien grote veiligheidsrisico’s voor anderen.

 

Professioneel vuurwerk is nog steeds een groot veiligheidsprobleem. De inspanningen van de politie, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILenT) en het Openbaar Ministerie om de handel in professioneel vuurwerk te bestrijden worden daarom onverminderd voortgezet.

 

Niet alleen het verkopen van professioneel vuurwerk is strafbaar, ook particulieren die (online) professioneel vuurwerk kopen zijn strafbaar. Op de handel en op het bezit ervan staat een maximale gevangenisstraf van zes jaar.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Apeldoorn

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Apeldoorn
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.