Logo 112Apeldoorn

Rijkswaterstaat: Acties boeren kunnen 'tot levensgevaarlijke situaties leiden'
Redactie overig 0 reactie(s) wo 27 juli 2022, 16:40

Rijkswaterstaat: Acties boeren kunnen ’tot levensgevaarlijke situaties leiden’

Laatst bijgewerkt: woensdag 27 jul 2022 om 17:47 uur

REGIO – De acties van boeren op en bij snelwegen van woensdagochtend hebben voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dat zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat in een reactie.

Rijkswaterstaat vindt het ‘niet wenselijk’ dat snelwegen worden gebruikt om actie te voeren: “Zeker vanwege de gevaarlijke situaties die dit oplevert en de hinder die dit veroorzaakt voor weggebruikers.”

Er was woensdagmiddag nog niemand gearresteerd. Eerder op de dag zei de politie dat het ‘lastig’ wordt de brandstichters te achterhalen. De politie volgt ook onlineberichten gericht tegen bedrijven die woensdag meehelpen om de rommel van de blokkades op te ruimen. Er kan sprake zijn van opruiing en dat is strafbaar, aldus politie en Openbaar Ministerie.

Driehoek Barneveld, Zwolle en Hengelo

Het ging bij de acties vooral om de driehoek Barneveld, Zwolle en Hengelo. Langs de A28 bij Harderwijk werd brand gesticht. Verder stonden er actievoerende boeren langs de A1 bij Bathmen, de A30 bij Ede, de A35 bij Hengelo, de A50 bij Apeldoorn en de A12 bij Bunnik, Maarsbergen en Veenendaal-West, wat voor lange files zorgde. Op de A50 richting Arnhem had het verkeer de meeste last van de acties. Er was bijna een uur vertraging.

Politie en brandweer: stop met onveilige acties

Politie Oost-Nederland, Rijkswaterstaat, Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden, Veiligheidsregio IJsselland, Veiligheidsregio Twente doen woensdagmiddag een oproep aan boerenactievoerders om te stoppen met onveilige acties. Demonstreren is een grondrecht en zolang het binnen de grenzen van de wet blijft, is veel mogelijk. Gemeenten, provincies en kabinet zijn ook hierover in gesprek met boeren. Maar acties zoals vannacht brengen de verkeersveiligheid ernstig in gevaar en kunnen leiden tot levensgevaarlijke situaties voor weggebruikers. Het kan ongelukken en brand veroorzaken en dat laatste kan vooral met deze droogte vergaande gevolgen hebben, ook belemmert het de hulpdiensten bij het uitvoeren van hun taak.

De politie onderzoekt wie woensdagmorgen strobalen, afval en asbesthoudend materiaal heeft aangestoken op de wegen.

Ik ben solidair met de protesterende boeren!

Video

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Apeldoorn

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Apeldoorn
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.