Redactie lokaal 0 reactie(s) di 28 december 2021, 19:04

Verwonding of schade door onveilig product: wat zijn je opties?

Het kan je zomaar gebeuren: je hebt een product gekocht dat onveilig blijkt te zijn. Daar kom je op een vervelende manier achter: het product veroorzaakt schade aan andere zaken, of er raakt zelfs iemand gewond door het onveilige product. Hierover kun je juridisch advies inwinnen bij de Consumentenbond. Wij bespreken alvast wat je opties zijn als dit je overkomt. 

Schadevergoeding voor materiële schade
Als je schade hebt opgelopen door een onveilig product, heb je recht op een schadevergoeding. Soms komt deze voor rekening van de verkoper, in andere gevallen van de fabrikant of importeur. Dit hangt af van de hoogte van de schade. Bedraagt de schade minder 500 euro? Dan moet de verkoper de schade vergoeden. Je kunt de verkoper dan een aangetekende brief versturen of een e-mail met ontvangstnotificatie waarin je om de de schadevergoeding vraagt. Bedraagt de schade meer dan 500 euro, dan moet de fabrikant de schade vergoeden. Tenzij het product in het buitenland is gemaakt, want dan kun je de importeur aanspreken. Ook in dit geval stuur je een brief of e-mail.

Ernstige schade of letsel
In het geval van ernstig schade of letselschade, is het verstandig om een advocaat in de hand te nemen. Deze kan je adviseren voor welke schade je een vergoeding zou kunnen vragen. Ook kan deze ervoor zorgen dat de schadevergoeding die je ontvangt adequaat is en niet te laag is. Komt de partijen er onderling niet uit, dan kan dezelfde advocaat je ook bijstaan in een eventuele rechtsprocedure om alsnog tot een passende oplossing te komen.

Nieuw product of geld terug
De schade is natuurlijk niet alleen schade aan andere zaken of letselschade. Je hebt ook een product gekocht dat niet deugt. Ook daarvoor is compensatie noodzakelijk. Hiervoor moet je bij de verkoper zijn, die verplicht is je een oplossing te bieden. Dat kan een vervangend product zijn, maar het is natuurlijk denkbaar dat je dit product niet meer wilt hebben. In dat geval kun je je geld terugvragen.

Het feit dat het product dat jij gekocht hebt onveilig blijkt te zijn, kan natuurlijk ook van toepassing op andere exemplaren van hetzelfde product. Dat betekent dat ook andere mensen het risico lopen om schade of letsel op te lopen. Daarom is eigenlijk wel je verantwoordelijkheid naar anderen toe om een melding te maken bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Deze houdt toezicht op de veiligheid van producten.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Ook interessant

Weersverwachting Apeldoorn

Volg ons

Volg ons