Logo 112Apeldoorn

Redactie algemeen 0 reactie(s) di 08 augustus 2023, 19:32

Wat te doen na een auto-ongeluk: stappen om een verzekeringsclaim in te dienen

Ben je betrokken bij een auto-ongeluk in Apeldoorn en is je auto hierdoor flink beschadigd? Dan wil je ongetwijfeld een claim indienen bij je verzekeraar. Als je nog niet eerder een aanrijding hebt gehad, weet je waarschijnlijk niet hoe je dit doet. Daarom helpen wij je hier een handje bij. In deze tekst hebben wij namelijk de stappen op een rijtje gezet die je doorloopt om een verzekeringsclaim in te dienen na een auto-ongeluk.

Stap 1: verzamel zoveel mogelijk informatie

De schrik zit er waarschijnlijk goed in als je net een auto-ongeluk hebt gehad. Desondanks is het voor de verzekering van je auto belangrijk dat je zo snel mogelijk in actie komt. Begin direct met het verzamelen van informatie. Maak voor jezelf notities over de verkeerssituatie en vermeld ook de datum, het tijdstip en de plek van het ongeval. Omdat een foto meer zegt dan duizend woorden, is het verstandig om de situatie ook vast te leggen. Je kunt de foto’s straks toevoegen aan het dossier als je een verzekeringsclaim indient. Maak niet alleen foto’s van de situatie, maar ook van schade aan je auto en schade aan andere betrokken voertuigen.

Stap 2: vraag getuigen om hun contactgegevens

Zijn er mensen die het ongeluk gezien hebben? Richt je dan ook vooral tot deze personen. Vraag deze getuigen om hun verklaring. Dit kan handig zijn als je verzekeraar straks om aanvullende informatie vraagt. Neem niet alleen de verklaring van getuigen op, maar vraag ook naar hun contactgegevens. Als je iets vergeten bent te vragen of een verzekeraar meer wil weten, kun je de getuigen inschakelen. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat je de schade volledig vergoed krijgt.

Stap 3: vul het schadeformulier in

Als je schade aan je auto vergoed wilt krijgen, moet je een verzekeringsclaim indienen. Bij de meeste verzekeraars doe je dit door een schadeformulier in te vullen. Hierop staan de belangrijkste gegevens over jezelf, je auto, betrokken partijen en eventuele getuigen. Vroeger moest je een schadeformulier nog fysiek invullen, maar tegenwoordig kan dit vaak online. Je vindt het formulier op de website van je verzekeringsmaatschappij. Heeft je verzekeraar een app en heb je deze geïnstalleerd op je smartphone? Dan kun je de schade waarschijnlijk ook via de app doorgeven.

Stap 4: laat de rest over aan je verzekeraar

Heb je de schade ingediend? Dan is het aan je verzekeraar om zich over de claim te buigen. Als je verzekerd bent voor de schade, regelt de verzekeringsmaatschappij de rest. Zij gaan op zoek naar de beste oplossing voor jouw situatie en zorgen ervoor dat je auto gerepareerd wordt of dat je de kosten vergoed krijgt. Het kan zijn dat ze tussentijds nog om extra informatie vragen. Lever dit zo snel mogelijk aan. Hoe sneller zij de informatie krijgen, des te eerder de schade vaak is afgehandeld.

Overstappen van autoverzekering

Heb je slechte ervaringen met het afhandelen van schade door je huidige verzekeraar? Dan kun je overstappen van autoverzekering. Kies niet de eerste beste verzekering die je tegenkomt, maar verdiep je eerst goed in de service van een verzekeraar. Als je dit niet doet, krijg je mogelijk met dezelfde problemen te maken als je opnieuw schade rijdt. Sluit overigens altijd eerst een nieuwe autoverzekering af voordat je de huidige opzegt. Zo voorkom je dat je onverzekerd rondrijdt. Veel verzekeraars hebben overigens een overstapservice, waardoor zij de overstap grotendeels voor je regelen.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Apeldoorn

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Apeldoorn
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.