Redactie lokaal 0 reactie(s) di 08 februari 2022, 20:58

Welke vloer leg je in een monumentaal Apeldoorns pand

Laatst bijgewerkt: dinsdag 20:58 uur

Wie denkt aan monumentale of grachtenpanden zal daarbij als eerste aan Amsterdam, Den Haag of misschien Utrecht denken. Woon je in Apeldoorn dan zul je beslist weten dat deze gemeente tal van oude panden binnen de gemeentegrens heeft. Die oude panden hebben een divers karakter omdat deze gemeente naast de stad Apeldoorn met elf dorpen een zeer groot buitengebied heeft. Hieronder valt onder meer de Hoge Heerlijkheid Het Loo. Ben je van plan om een oud pandje in de gemeente Apeldoorn op te knappen en deze van vloer tot dak te restaureren, dan komt er heel wat bij kijken.

De gemeente Apeldoorn kent een rijke historie die loopt via de prehistorie, de middeleeuwen en een onstuimige groei in de 19e eeuw van dorp naar stad. Apeldoorn heeft de meeste archeologische monumenten van Nederland. Later aangevuld met honderden monumenten zoals eenvoudige boerderijtje tot het imposante paleis het Loo. En hoewel sommige monumentale boerderijen en oude panden generaties lang in eenzelfde familie blijven, wisselen ze soms toch van eigenaar. Deze eigenaar heeft vaak ambitieuze plannen om zo’n monument grondig te verbouwen. Dat kan variëren van een nieuw dak met zonnepanelen of het verwijderen van een oude houten vloer voor de begane grond met strakke gietvloeren. 

Karakter
Ga je binnen de gemeentegrenzen naar nieuwbouw of een recent gebouwd pand verhuizen dan kun je dat waarschijnlijk geheel naar eigen inzicht verbouwen en inrichten. Je kunt er volledig je eigen smaak en karakter in kwijt. Dat begint vaak bij de vloer. Kies je voor landelijk of klassiek dan zijn houten vloeren een goede basis van waaruit je een make-over kunt starten. Zelfs een industriële look doet het goed met accenten van hout. Het geeft net dat stukje warmte waardoor het de inrichting een eigen karakter krijgt.

Bureaucratie
Ben je van plan om een beschermd stadsgezicht of monumentaal pand te gaan verbouwen dan ben je gebonden aan heel wat regels. Vaak mag je aan de buitenkant niet veel veranderen en is het in de meeste gemeentes van Nederland niet toegestaan om zonnecellen op het dak te leggen. Heb je ambitieuze plannen dan kun je voor een grote teleurstelling komen te staan als je met je dossier naar de plaatselijke gemeenteambtenaar gaat. Vaak is er weinig speling in de verbouw regels die voor monumentale panden gelden.

Bouwkundig adviseur
Het is raadzaam om voordat je naar de gemeente gaat, een bouwkundig adviseur in de arm te nemen. Die heeft naast verstand van bestemmingsplannen en wetgeving vaak ook het juiste netwerk om tussen de regels door wel een plan goedgekeurd te krijgen. Uiteindelijk blijkt er dan toch nog heel veel mogelijk. Het bespaard je een hoop geloop van kastje naar de muur. Vaak hebben oude panden een eigen karakter met veel hout en bijzondere ornamenten. Een industriële uitstraling geeft een interieur in zo’n monumentaal pand een stoere look. Daarbij vallen ook prima gietvloeren te combineren. Bekijk dus de gietvloer prijzen want deze hebben niet alleen een bijzonder uitstraling maar zijn ook robuust en onderhoudsvrij. Zo’n vloer kan jaren mee en is makkelijk schoon te houden.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Apeldoorn

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Apeldoorn
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.