Redactie misdaad 0 reactie(s) vr 31 maart 2023, 17:04

Zeven aanhoudingen in onderzoek naar ondergronds bankieren en handel in cocaïne

OOST NEDERLAND – In een groot internationaal onderzoek naar ondergronds bankieren en handel in cocaïne hebben de politie Oost-Nederland en de FIOD in nauwe samenwerking met internationale partners dinsdag 28 en woensdag 29 maart zeven verdachten aangehouden. Dat gebeurde in Nederland en Spanje.

De internationale diensten hebben zelf aanhoudingen verricht in onder andere Frankrijk. In Roemenië zijn doorzoekingen geweest. In totaal zijn er in dit onderzoek rond de dertig personen aangehouden. De mannen en vrouwen worden allemaal verdacht van witwassen en/of handel in harddrugs.

Nederlands onderzoek

De aangehouden verdachten binnen het Nederlandse onderzoek van de politie Oost-Nederland zijn een vrouw (47) uit Den Haag, een man (25) uit Amsterdam, een man (43) uit Waardenburg, een man (67) en vrouw (39) uit Rucphen, een man (63) uit Hellouw en een vrouw (35) uit Roemenië. De verdachten zijn op verschillende plaatsen aangehouden.

Politie en FIOD zijn erin geslaagd een netwerk van ondergrondse bankiers bloot te leggen en sleutelfiguren op te sporen. Met het oppakken van deze organisatie is ook een netwerk van cocaïne-importeurs opgerold. De internationale drugshandel is gebaat bij het gebruik van ondergronds bankieren om zo de aan- en verkoop van partijen drugs te financieren en/of hun criminele verdiensten te verplaatsen naar locaties om daar vervolgens te investeren in luxegoederen.

Meerdere landen betrokken

Bij de acties zijn meerdere partijen betrokken. De politie van Oost-Nederland werkt nauw samen met de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD), de recherche van Frankrijk (Police Judiciaire de Nice), het Openbaar Ministerie in Nederland (AP en FP) en de gerechtelijke autoriteiten in Frankrijk: JIRS Marseille. Zij werken samen onder een coördinerende rol van Eurojust.

Het rechercheteam, dat gespecialiseerd is in financiële strafrechtelijke onderzoeken, startte in de zomer van 2021 een onderzoek naar ondergronds bankieren en handel in cocaïne. Dat gebeurde onder leiding van een officier van justitie na het onderscheppen van versleutelde pgp-berichten. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat een aantal verdachten cruciaal is voor het geldverkeer van verschillende criminele groeperingen. Dit ging om miljoenen euro’s per maand. De werkwijze lijkt op dat van een gewone bank, maar dan zonder garanties en met crimineel verkregen geld.

JIT

In maart 2022 is een Joint Investigation Team (JIT) gestart met Frankrijk. Doel van zo’n gemeenschappelijk onderzoeksteam is samen een grensoverschrijdende zaak aan te pakken.

Binnen het Nederlandse deel van dit internationale onderzoek zijn dinsdag 28 maart meerdere doorzoekingen geweest. Dat gebeurde in Hellouw, Spijkenisse, Waardenburg, Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rucphen. Daarbij zijn woningen, bedrijfspanden en auto’s doorzocht. Alleen al in Hellouw is ruim één miljoen euro aan contanten aangetroffen. In totaal is ruim twee miljoen euro en verschillende auto’s met verborgen ruimtes in beslag genomen, net als zeer dure artikelen waaronder een exclusieve whiskyverzameling en horloges. Ook is veel administratie in beslag genomen en verschillende gegevensdragers.

Internationale diensten hebben in verschillende landen beslag gelegd op bankrekeningen en onroerend goed.

Ondergronds bankieren

Ondergronds bankieren is een vorm van georganiseerde criminaliteit waarbij binnen een netwerk van ondergrondse bankiers grote hoeveelheden contant geld worden verplaatst of worden omgezet in cryptovaluta. Dit geld is voornamelijk afkomstig uit drugshandel en wordt gebruikt voor investeringen in vermogen of criminele activiteiten. Via het netwerk van ondergrondse bankiers kan overal ter wereld een betaling plaatsvinden zonder dat het geld fysiek de grens over hoeft te gaan. Een ondergrondse bankier is daarmee een cruciale schakel in de georganiseerde misdaad. Het aanpakken van ondermijning, waar ondergronds bankieren een onderdeel van is, is dan ook een speerpunt van politie en OM. Samen met de verschillende partijen hebben we in dit onderzoek de praktijken een klap toegebracht.

Meer lezen over ondergronds bankieren? Kijk dan op nederlandtegengeorganiseerdemisdaad.nl.

Deel dit artikel

Video

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Apeldoorn

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Apeldoorn
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.